Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Littekencrème

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwab73a293/creme-10.jpg?sw=768&sfrm=png
Littekencrèmes zijn topische producten, dat wil zeggen bedoeld voor lokale toepassing op de huid. Deze producten kunnen op de meeste wonden worden gebruikt, van kleine, eenvoudige schaafwonden tot middelgrote snij- en brandwonden. Ze worden gebruikt om wondgenezing te bespoedigen en bevatten vaak ingrediënten die weefselregeneratie bevorderen en infecties voorkomen. Er zijn talrijke littekencrèmes op de markt, elk met hun eigen actieve ingrediënten en voordelen. We geven u een beetje uitleg over hoe littekencrèmes werken en te gebruiken zijn.

De werking van een littekencrème

Littekencrèmes hebben het doel wondgenezing te bevorderen en littekens te verminderen. Ze functioneren bij verschillende soorten wonden, zoals snijwonden, brandwonden, wonden ten gevolge van een operatie en schaafwonden. Lees meer >

Het natuurlijke proces van wondgenezing

Bij huidwonden treedt er een natuurlijk genezingsproces op. Dit proces is vrij complex en doorloopt verschillende fasen om de schade berokkend aan de huid te herstellen en te genezen. 

Het wondgenezingsproces verloopt in het algemeen als volgt: 

  1. Bloeding: bij het ontstaan van een wonde kan er bloedverlies optreden. Het bloed gaat dan stollen (in de vorm van een korst) ter bescherming van de wonde en om een mogelijke infectie te voorkomen. 

  2. Ontsteking: wanneer er een wonde ontstaat, zorgt het lichaam voor de aanvoer van immuuncellen om de getroffen zone te beschermen en een infectie te voorkomen. En dat kan soms gepaard gaan met ontstekingen en roodheid van de huid. 

  3. Proliferatie (overgroei): zodra de wonde beschermd is tegen infecties, begint het lichaam met de aanmaak van nieuwe huidcellen om de beschadigde cellen te vervangen. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de diepte en de grootte van de wonde. 

  4. Remodellering: zodra de nieuwe huidcellen zijn aangemaakt, worden ze zodanig georganiseerd dat ze een stevige, homogene huidlaag vormen. Deze fase kan meerdere maanden duren en kan een zichtbaar litteken achterlaten. 
Tijdens het genezingsproces is het essentieel om de wonde goed te verzorgen zodat ze goed en zonder complicaties kan genezen. Het gebeurt soms dat de wondgenezing verstoord wordt door wrijving met kleding of door andere soorten irritaties. Het is het gebruik van een littekencrème dat het mogelijk maakt om de wonde te beschermen, de huid te voeden tijdens het genezingsproces en de weefselregeneratie te bevorderen om zo de genezing te vereenvoudigen en infecties te voorkomen. 

De beste littekencrème voor je huid

Het is essentieel om een littekencrème te kiezen die geschikt is voor je huidtype. Mensen met een gevoelige huid kiezen best voor littekencrèmes zonder parfums of kunstmatige kleurstoffen die irritaties kunnen veroorzaken. Voor degenen met een vette huid is een niet-comedogene littekencrème die de poriën niet verstopt ideaal. Het is altijd beter om het product op een klein gebied van de huid te testen om te zorgen dat er geen allergische reactie optreedt voordat het op een wond wordt aangebracht. 

Nieuwe formules voor littekencrèmes

Nieuw onderzoek heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe formules voor littekencrèmes die geavanceerde technologieën integreren om de genezing te verbeteren. Bijvoorbeeld, sommige moderne littekencrèmes gebruiken biomimetische peptiden die de natuurlijke genezingsprocessen van de huid nabootsen om het weefselherstel te versnellen. Anderen bevatten nano-emulsies die een betere penetratie van actieve ingrediënten in de diepere lagen van de huid mogelijk maken, wat dan een effectievere en snellere genezing biedt. 

De samenstelling van littekencrèmes

Enkele van de meest voorkomende ingrediënten van littekencrèmes
  • Aloë vera, vaak gebruikt vanwege zijn hydraterende en kalmerende eigenschappen. Het kan ontstekingen doen afnemen en het beschermt de huid tegen schade berokkend door Uv-stralen. 

  • Vitamine E, vooral bekend om zijn ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen. Deze vitamine kan helpen om de littekens te verminderen en om het algehele aspect van de huid te verbeteren. 

  • Kamille, benut vanwege zijn kalmerende en rustgevende eigenschappen. 

  • Bijenwas en etherische oliën, die kunnen helpen bij het beschermen en voeden van de huid. Lees meer >
Maar ook:

  • Vetzuren, zoals linolzuur en gamma linoleenzuur. Dit zijn essentiële voedingsstoffen die de huidbarrière helpen te behouden en die de wondgenezing bevorderen. 

  • Andere vitamines met antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van schade ontstaan door vrije radicalen. 

  • Etherische oliën, zoals lavendel en tea tree olie. Zij beschikken over antiseptische en helende eigenschappen die helpen om ontstekingen te doen afnemen en genezing te versnellen. 

  • Aminozuren, zoals arginine en proline. Ze zijn betrokken bij de collageenproductie die een belangrijke rol speelt bij de genezing van de huid. 

Daarnaast is het gebruikelijk dat er antibacteriële middelen aanwezig zijn in littekencrèmes. Zink en koper zijn voorbeelden van stoffen die vaak in combinatie gebruikt worden in deze producten, omdat ze antibacteriële eigenschappen hebben die de huidgenezing bevorderen. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat deze middelen niet alle soorten bacteriën kunnen bestrijden en dat ze geen medische behandeling kunnen vervangen als er sprake is van een ernstige bacteriële infectie. Als u een geïnfecteerde wonde heeft of vermoedt dat u een infectie heeft, is het steeds aanbevolen om een arts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling. 

Wat zijn de beste natuurlijke geneesmiddelen voor de huid?

Er bestaan meerdere soorten planten en natuurlijke stoffen die kunnen bijdragen tot het versnellen van de genezing van de huid en tot het verminderen van roodheid ten gevolge van een ontsteking. We geven u enkele voorbeelden van natuurlijke geneesmiddelen: 

  • Honing: honing is een natuurlijk antisepticum dat kan helpen om de wonde tegen infecties te beschermen en zijn genezing te versnellen. 

  • Propolis: deze stof wordt aangemaakt door de bijen uit plantenhars en heeft antiseptische en helende eigenschappen. 

  • Aloë: aloë is een plant die hydraterende en verzachtende eigenschappen heeft. Wanneer aloë op de huid wordt aangebracht, helpt het om de ontsteking te doen afnemen en het genezingsproces te doen versnellen. 

  • Calendula-olie: deze olie wordt gewonnen uit calendulabloemen. Ook dit natuurlijk geneesmiddel heeft ontstekingsremmende en helende eigenschappen. 

  • Kokosolie: kokosolie is rijk aan vetzuren en heeft hydraterende en verzachtende eigenschappen. Deze olie kan helpen om de ontsteking te doen afnemen en de genezing te doen versnellen. 
We herinneren u eraan dat iedere persoon anders is en dat een geneesmiddel dat bij de ene werkt daarom niet per se bij de andere werkt. 

Wat zijn de effecten van een littekencrème op een brandwonde?

Brandwonden littekencrèmes, op een kleine of matige brandwonde kunnen helpen om de genezing van de verbrande huid te versnellen door ze te hydrateren en door de wonde tegen infecties te beschermen. Tegelijkertijd kunnen ze ook de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met brandwonden verlichten. 
/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw53680047/cicactrisation-1.png

Regelmatig een littekencrème aanbrengen

Het regelmatig aanbrengen van een littekencrème is zeer belangrijk om de resultaten van de littekencrème te optimaliseren.

Lees meer
/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw23857adf/981x451_lrp.png

Het belang van hydratatie voor genezing

Littekencrèmes helpen deze hydratatie te behouden door een barrière te vormen die de huid beschermt tegen externe aanvallen en vochtverlies voorkomt.

Lees meer
/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwa996c691/creme-12.png

Hoe jouw littekencrème opslaan?

De juiste bewaring is net zo belangrijk. De meeste littekencrèmes moeten worden bewaard op een koele, droge plaats uit direct zonlicht. Controleer altijd de vervaldatum van de littekencrème.

Lees meer

Welke crème gebruik je voor een litteken dat ontstaan is na een operatie?

Er zijn verschillende crèmes voor littekens na een operatie  op de markt. Ze kunnen grote hulp bieden bij het verminderen van littekens, het verbeteren van hun uiterlijk aspect en het beschermen tegen infecties. 

Hier vindt jij enkele voorbeelden van geschikte crèmes. Het is hoe dan ook steeds het beste om jouw arts of chirurg om advies te vragen voordat je een littekencrème koopt. 

  • Vitamine E-crèmes: vitamine E is gekend om zijn hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van littekens en bij het verbeteren van het uiterlijk van de huid. 

  • Crèmes en gels op siliconenbasis: ze kunnen helpen bij het kleiner en gladder maken van de littekens, in het bijzonder van degene die nog recent en rood zijn. Ze kunnen alleen of in combinatie met andere crèmes gebruikt worden. Daarnaast bestaan er ook siliconenpleisters, zoals Cica-Care die gebruikt kunnen worden om de huidgenezing te ondersteunen en te versnellen. Voor optimale resultaten te verkrijgen, kan het nodig zijn om ze gedurende weken, of zelfs maanden, aan te brengen. 

  • Hyaluronzuurcrèmes: hyaluronzuur is een ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in littekencrèmes. Het helpt om de huid te hydrateren en te versoepelen. 

  • Crèmes op basis van collageen: collageen is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is en dat helpt om de huid stevig en soepel te houden. Crèmes op basis van collageen kunnen helpen om het uiterlijk van de huid te verbeteren en de littekens te verminderen. Lees meer >

Wat is het verschil tussen een littekencrème en een littekenzalf?

Littekencrèmes en littekenzalven zijn topische producten die gebruikt worden om de genezing van de huid en van de slijmvliezen te versnellen. Ze worden veelvuldig gebruikt om schaafwonden, snijwonden en brandwonden te behandelen. 

Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen tussen deze twee producten die de huidgenezing bevorderen:

  • de textuur: littekencrèmes zijn lichter en gemakkelijk uit te smeren dan zalven, die dikker en vetter zijn. 

  • wat de opname betreft: crèmes worden over het algemeen sneller opgenomen door de huid dan het geval is bij zalven die een beschermend laagje achterlaten op de huid.

  • wat het gebruik betreft: crèmes worden over het algemeen gebruikt voor plaatsen waar de huid droog is of gevoelig is voor irritatie. Zalven daarentegen, worden eerder gebruikt voor de plaatsen waar de huid ruwer is en waar een extra beschermlaagje nodig is. 

We herinneren u eraan dat het van cruciaal belang is dat u de juiste productsoort kiest op basis van uw behoeften en rekening houdend met uw huidtype. Heeft u twijfels? Vraag dan steeds raad aan een gezondheidsexpert voordat u begint met het gebruik van een crème of een wondhelende en ontsmettende zalf.  

Welke littekencrème gebruik je op een nieuwe tatoeage?

Het gebruik van een tattoo verzorgingszalf wordt aangeraden om de genezing te bevorderen en om de tattoo tegen infecties te beschermen, maar ook om de kwaliteit van de tattoo zo lang mogelijk te behouden.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw21369f6b/981x451_peau%20seche.jpg?sw=768&sfrm=png

Hoe breng je een littekencrème goed aan? 

Het is belangrijk om bepaalde veel voorkomende fouten te vermijden bij het gebruik van littekencrèmes om hun effectiviteit te garanderen. Een van de meest voorkomende fouten is het aanbrengen van een te dikke laag in de veronderstelling dat dit het genezingsproces van de huid zal versnellen. In werkelijkheid kan een te dikke laag littekencrème juist de ademhaling van de huid belemmeren en de effectiviteit van het product verminderen. Een andere fout is het niet correct reinigen van de wond voor het aanbrengen van de littekencrème, wat bacteriën in de wond kan binnenbrengen en de genezing kan belemmeren.

Om de effectiviteit van een littekencrème te maximaliseren, is het cruciaal om de juiste toepassingstechnieken te volgen. Begin met het zorgvuldig reinigen van het getroffen gebied met een milde zeep en warm water om alle onzuiverheden of bacteriën te verwijderen. Droog voorzichtig af met een schone handdoek. Breng vervolgens een dunne laag littekencrème aan op de wond en verspreid deze zachtjes om het hele gebied te bedekken zonder te wrijven. Het is belangrijk om de huid de crème te laten absorberen voordat je indien nodig een verband aanbrengt. Herhaal dit proces volgens de aanbevelingen van het product om het gebied gehydrateerd en beschermd te houden.

Voordat je een littekencrème gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke interacties met andere medicijnen. Sommige crèmes kunnen reageren met topische of orale medicijnen , waardoor hun effectiviteit wordt verminderd of ongewenste effecten worden veroorzaakt. Het is altijd raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je met een nieuwe behandeling begint, vooral als je al andere medicijnen gebruikt. Zorg er ook voor dat je de ingrediënten leest om allergische reacties te voorkomen. Lees meer >

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van een littekencrème

Enkele punten om in aanmerking te nemen wanneer u eraan denkt om een littekencrème te gebruiken. 

  • Het is aanbevolen om advies in te winnen bij een dokter of een andere gezondheidsexpert voordat je aanvangt met het gebruik van een littekencrème, vooral wanneer je een grote, diepe wonde of een brandwonde heeft. 

  • Het is belangrijk om te weten dat iedere littekencrème een andere samenstelling heeft en dat sommigen irriterende of allergene ingrediënten bevatten. Het is aangewezen om de labels aandachtig te lezen en met een gezondheidsexpert te spreken voordat je een littekencrème kiest. 

  • Het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van de littekencrème tot in de puntjes volgt om de beste resultaten te verkrijgen. Over het algemeen wordt het aanbevolen om de wonde twee keer per daag schoon te maken, voordat je een fijn laagje crème aanbrengt op de wonde en dit zachtjes inmasseert zodat het product in de wonde kan trekken. 

  • Het wordt sterk aanbevolen om de littekencrème aan te blijven brengen totdat de wonde volledig genezen is. 

  • Het is essentieel dat je een littekencrème kiest die geschikt is voor jouw huidtype en die aansluit op jouw gezondheidstoestand. Als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, wordt het aangeraden om de samenstelling van de crème te controleren voordat je er een koopt. 

  • Een littekencrème mag geen deel uitmaken van jouw dagelijkse verzorgingsroutine op lange termijn. Deze crèmes zijn ontworpen om een specifiek probleem aan te pakken op het moment dat het zich voordoet en moeten als zodanig gebruikt worden voor een periode gelimiteerd tot de duur van het letsel. 

  • Littekencrèmes die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn bij de apotheek worden niet zozeer als geneesmiddelen, maar als huidverzorgingsproducten beschouwd (dermocosmetisch). Ze zijn over het algemeen erg effectief om kleine en middelgrote huidwonden te behandelen. Toch zijn ze niet geschikt om grote, diepe wonden of bacteriële infecties te behandelen en mogen ze niet gebruikt worden ter vervanging van een medische behandeling die voorgeschreven werd. Wanneer je een grote wonde heeft of wanneer je een infectie vermoedt, is het steeds het beste om een dokter te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling. 

Aarzel niet om je vragen te stellen aan de medewerkers van jouw Multipharma apotheek. Onze apothekers zijn gezondheidsexperts die een uitgebreide opleiding genoten hebben. Wij geven professioneel advies over geneesmiddelen en het gebruik ervan, alsook over de interacties tussen verschillende geneesmiddelen en de mogelijke bijwerkingen.

Littekencrèmes in vergelijking met andere behandelingen 

Vergeleken met andere behandelopties zoals gels of sprays bieden littekencrèmes verschillende voordelen. Ze zijn over het algemeen voedzamer en bieden een consistentere dekking, wat cruciaal is voor zeer droge of beschadigde huid. Littekencrèmes worden ook vaak gezien als meer verzachtend bij het aanbrengen, een belangrijke factor voor gevoelige of pijnlijke huid. 

Ons productadvies

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België