Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Je baby heeft last van buikkrampen: wat nu?

Heeft je kleine schat buikpijn? Maak je geen zorgen! Spijsverteringsproblemen komen vaak voor en zijn meestal niet ernstig. Bovendien gaan ze vanzelf over. Hieronder volgen enkele tips die je intussen kunnen helpen.

Je baby kan last krijgen van buikkrampen vanaf de eerste maanden. Ze kunnen soms tot 5 of 6 maanden duren, of zelfs langer. Over het algemeen treedt die pijn vaak op na een maaltijd of ‘s avonds. Je kindje laat dat blijken door te huilen of te kreunen, en heeft de neiging om te spartelen, te trappelen, winden te laten en te drukken alsof hij zijn behoefte moet doen.

Onduidelijke oorzaken

Meestal is de oorzaak van die buikkrampen onduidelijk. Wat het vaakst wordt gezegd is dat het spijsverteringsstelsel van jonge baby’s nog niet volledig ontwikkeld is en dat bij sommigen van hen de spijsvertering minder comfortabel verloopt. Dit zijn dus de fameuze kolieken! Artsen spreken dan over ‘functionele’ spijsverteringsproblemen. Dat wil zeggen dat de pijn niet te wijten is aan specifieke letsels. Het spijsverteringsstelsel van de baby werkt gewoon nog niet hoe het zou moeten.

Bij sommige baby’s kunnen die functionele problemen aanhouden of later optreden, bijvoorbeeld op het moment dat er meer variatie komt in de voeding. Zij zullen dan meer last hebben van darmkrampen, constipatie of diarree wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten.

Wat als mijn kind een voedselintolerantie heeft?

Bij baby’s zijn buikkrampen zelden te wijten aan een voedselintolerantie. Als dat toch het geval is, gaat het meestal om een allergie voor koemelkeiwitten. Doorgaans zijn er dan echter ook andere symptomen:

  • de baby drinkt niet meer goed;
  • hij groeit niet meer en/of komt niet meer aan;
  • hij heeft ook last van diarree, reflux of eczeem;
  • hij krijgt de ene bronchitis na de andere.

Wat kan ik doen?

Als je baby vaak last lijkt te hebben van krampen, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij je kinderarts om uit te zoeken of er iets mis is. Mocht er een specifiek probleem zijn, dan zal je aangepaste tips krijgen om te zorgen voor je kleine spruit. In de meeste gevallen zal de arts je echter kunnen geruststellen over het feit dat de problemen niet ernstig zijn en dat ze binnen enkele weken vanzelf zullen verdwijnen.

En intussen?

Vergeet ook niet om voor jezelf te zorgen. Als je zelf kalm en uitgerust bent, zal dat ook een positieve impact hebben op je kleine oogappel.

Heeft je baby duidelijk buikpijn? Dan kan je proberen om hem te masseren of hem zachtjes heen en weer te wiegen. Een pijnstiller geven is geen goed idee en zal ook niet helpen. Je apotheker kan je oplossingen voorstellen om je te helpen de pijn van je baby te verlichten, bijvoorbeeld met homeopathie, fytotherapie of probiotica.

Tot slot kan je ook proberen om je gebruikelijke melk te vervangen door een andere, in overleg met je kinderarts. Het is echter zelden nuttig om meer dan eens te wisselen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België