Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Ken je impetigo?

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw52bddbc7/impetigo.jpg?sw=768&sfrm=jpg
Impetigo, een huidaandoening die vaak besproken wordt door ouders van jonge kinderen, verdient speciale aandacht om verspreiding te voorkomen. Hoewel het over het algemeen mild is, vereist deze aandoening een passende behandeling. Laten we de oorzaken, symptomen en behandelingen van impetigo, een niet te verwaarlozen huidinfectie, in detail verkennen. Impetigo, ook wel krentenbaard genoemd, is een vaak voorkomende, goedaardige aandoening. Om besmetting te vermijden, moet ze wel snel behandeld worden. Leer deze ziekte kennen en weet wat te doen!

Wat is impetigo?

Impetigo is een oppervlakkige huidinfectie veroorzaakt door de proliferatie van bacteriën in de epidermis. Voornamelijk kinderen worden getroffen, maar het kan ook volwassenen beïnvloeden. Er zijn twee hoofdvarianten: korstvormige impetigo en bulleuze impetigo, elk met onderscheidende kenmerken. 

Impetigo is een bacteriële infectie van de hoornlaag, anders gezegd de buitenste laag van de huid. Ze wordt meestal veroorzaakt door streptokokken of gouden stafylokokken die de huid aantasten als gevolg van een beschadiging of een kleine wonde. Daardoor ontstaan er trosjes van enkele millimeters grote blaasjes, die vervolgens snel opengaan en daarbij vocht afgeven, waarna zich geelbruine korstjes vormen. Soms glanst de huid. De letsels verschijnen vooral rond de neus en de mond. Maar soms verspreiden ze zich ook elders over het gezicht en het lichaam, omdat de patiënten zich krabben en zo de bacteriën verplaatsen naar andere plekken.

Impetigo, een frequente ziekte

Impetigo is een vaak voorkomende huidziekte. Men schat dat wereldwijd 12,3% van de kinderen er ooit mee te maken krijgt. Op zich is het geen ernstige aandoening: zelfs zonder behandeling verdwijnt ze gewoonlijk na enkele weken. Maar impetigo is wel uiterst besmettelijk en onaangenaam. Met de juiste behandeling krijg je deze ziekte in amper enkele dagen onder controle.

Wie loopt het meeste risico op impetigo?

Impetigo komt vooral voor bij kinderen tussen twee en vijf jaar. De aandoening komt minder voor bij baby's, maar een opstoot is dan dikwijls een stuk ernstiger. Hun huid is immers nog fijner en minder beschermd tegen infecties. Bij volwassenen is een besmetting ook mogelijk, maar in dat geval hangt ze vaak samen met huidziekten zoals eczeem. Men ziet zelden complicaties, behalve bij patiënten met een zwakke immuniteit. Let op voor koortsblaasjes, want als je die niet ontsmet, kan er zich een secundaire infectie ontwikkelen, met impetigo als gevolg. Er bestaat op zich geen verband tussen impetigo en een gebrekkige lichaamsverzorging: we zijn allemaal dragers van bacteriën en als er een infectie uitbreekt, heeft dat meestal te maken met een kwetsbare huid. Maar dankzij een regelmatige hygiëne kan je de letsels sneller zien en kan je alle wondjes zorgvuldig reinigen. Het risico op een uitbraak van impetigo wordt daardoor een stuk kleiner.

De oorzaken van impetigo

Impetigo is het resultaat van een huidinfestatie door twee soorten bacteriën: Staphylococcus aureus en Streptococcus pyogenes. Krassen, insectenbeten of enige andere huidlaesie vergemakkelijken de ingang van deze bacteriën, waardoor de infectie wordt getriggerd.

Korstvormige impetigo: De meest voorkomende vorm

Voornamelijk de 2 tot 6-jarigen worden getroffen door korstvormige impetigo, dieat zich manifesteert door roodachtige laesies die evolueren naar honingkleurige korsten. De hoge besmettelijkheid vereist onmiddellijke zorg om de verspreiding te beperken, vooral in kindergemeenschappen.

Bulleuze impetigo: Bijzonder besmettelijk

Zuigelingen zijn het meest vatbaar voor bulleuze impetigo, gekenmerkt door de vorming van grote heldere bellen die barsten, waardoor een rode en vochtige huid achterblijft. Deze vorm, nog besmettelijker dan korstvormige impetigo, vereist verhoogde waakzaamheid.

Symptomen van impetigo om op te letten

Symptomen variëren afhankelijk van het type impetigo maar omvatten over het algemeen roodheid, jeuk, korst- of blaarvormige laesies en soms koorts. 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw463eeb60/Home/blog/Goed%20in%20mijn%20vel/couperose-oplossingen.jpg?sw=768&sfrm=jpg

Behandeling van impetigo

De behandeling hangt af van de ernst van de infectie. Milde vormen kunnen worden behandeld met hygiënische zorg en het aanbrengen van antibiotische crèmes. Ernstigere gevallen vereisen orale antibiotica. Snelle zorg is cruciaal om complicaties te vermijden. Merk je uitslag op het gezicht van je kind? Schiet dan zo snel mogelijk in actie!

  • Ga op consult bij je arts: hij stelt de diagnose van impetigo en geeft doorgaans een voorschrift voor de lokale behandeling met antibiotische zalf.

  • Neem hygiënische maatregelen om te vermijden dat de bacteriën zich vermenigvuldigen: was steeds je handig goed nadat je de plekken hebt aangeraakt, verschoon iedere dag je linnengoed, enz.

  • Zonder het geïnfecteerde kind af: vermijd contact met plaatsen waar kinderen in groep vertoeven (crèche of school) en dat tot alle blaasjes opgedroogd zijn. Zo kan vermeden worden dat het kind de bacteriën doorgeeft aan zijn schoolvriendjes. Met de juiste behandeling hoeft de afzondering normaal gezien niet langer te duren dan twee dagen.

Het verspreiden van impetigo voorkomen

Preventie is gebaseerd op goede persoonlijke hygiëne en regelmatige reiniging van objecten en oppervlakken. In geval van infectie is het beperken van contact met anderen essentieel om overdracht te voorkomen.

Impetigo, ondanks de frequentie bij jonge kinderen, vereist de juiste aandacht en behandeling om verspreiding te voorkomen. De symptomen kennen en goede hygiëne toepassen zijn de sleutels tot een efficiënte behandeling van deze huidinfectie. Bij twijfel wordt altijd een medisch consult aanbevolen om een juiste diagnose en behandeling te waarborgen.

Niet ernstig, wel vervelend

Impetigo is geen ernstige ziekte. Men heeft zelfs niet altijd last van jeuk. Complicaties komen trouwens zelden voor, maar zijn toch niet helemaal uitgesloten. In dat geval treedt er koorts en vermoeidheid op, en vormen zich abcessen. De voornaamste reden om impetigo goed te verzorgen, is omdat het uiterst besmettelijk is. Zonder behandeling verspreiden de letsels zich snel naar andere lichaamsdelen … en de infectie wordt doorgegeven aan iedereen in de omgeving, van familieleden tot klasgenoten.

Andere vragen over netelroos? Bekijk onze andere artikels:

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België