Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Waarom lukt het mij niet om te stoppen met roken?

De reden is eenvoudig: nicotine zorgt voor afhankelijkheid. We leggen je uit waarom jouw pogingen mislukten en helpen je een methode vinden die bij jou past.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw1922792c/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2024%2005%20Stop%20Smoking/smoking-article-981x654.jpg?sw=768&sfrm=png
Er zijn veel redenen waarom stoppen met roken moeilijk kan zijn: nicotineafhankelijkheid, gewoontes, routine, stress, angst voor falen, sociale invloed... Ondanks tegenslagen is het belangrijk om te onthouden dat elke stoppoging een stap richting succes is. Laten we de tijd nemen om verschillende benaderingen te verkennen en degene te vinden die bij u past.

1. Door gebrek aan motivatie 

De sociale druk, de smeekbeden van je omgeving, jouw gezondheid… Ondanks alles vind je maar niet de motivatie om te stoppen met je verslaving. Het probleem is dat de slaagkans klein is als je alleen maar wil stoppen om anderen een plezier te doen. De beslissing moet van jezelf komen. De belangrijkste reden betreft natuurlijk jouw gezondheid. Roken blijft een belangrijke oorzaak van o.a. longkanker, maar heeft ook veel andere nadelige gevolgen. Zie hieronder nog meer redenen om gemotiveerd te zijn.

Ik wil stoppen met roken:
  • Voor mijn (toekomstige) baby en kinderen
  • Omwille van mijn budget. A rato van één pakje per dag kost deze verslaving me jaarlijks € 3.600. 
  • Om me opnieuw topfit te voelen
  • Om esthetische redenen (doffe teint, rimpels, vlekken op de tanden, vergeelde nagels…)
  • Omwille van mijn omgeving
  • Voor onze planeet
  • Enz.

2. Door verslaving

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw4eb4e83e/Home/blog/E-zines/2021/roken-verlaving.png

Tabak is een drug, net zoals alcohol, heroïne en cocaïne. We spreken van verslaving wanneer men tussen twee sigaretten een gevoel van gemis ervaart of wanneer je niet echt meer plezier beleeft aan roken. 

De schuldigen zijn de nicotine, een alcaloïde die van nature aanwezig is in tabaksbladeren, en andere chemische componenten zoals ammoniak, die het verslavend effect van nicotine versterkt. Dit leidt niet alleen tot een lichamelijke verslaving, het kaapt ook je hersenen en je gedrag. Vandaar ook het risico op hervallen.

3 soorten verslaving

Lichamelijk
Nicotine is een neurotoxische stof dat zich vastzet in de hersenen en dopamine, adrenaline, serotonine, bèta-endorfine en vasopressine laat vrijkomen. Dit shot in de hersenen creëert een prettig gevoel, wat dan weer leidt tot fysieke afhankelijkheid. Het goede nieuws? Je kan er in slechts enkele dagen van afkicken. 
Maar opgelet: bruusk stoppen kan ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen, zoals geïrriteerdheid, angst en hoofdpijn. Kies daarom voor een goede begeleiding.

Psychologisch
Wie verslaafd is aan de sigaret kan zich moeilijk een leven zonder voorstellen. Een sigaret is voor rokers een soort verlengstuk van henzelf, het maakt deel uit van hun leven als volwassene en boost hun zelfvertrouwen. Bij de minste gelegenheid steken ze een sigaret op: om na te denken, te ontspannen, om zichzelf een houding te geven… Rokers hebben gemiddeld tussen 6 tot 12 maanden nodig om mentaal afscheid te nemen van hun verslaving.

Het gedrag
Naast fysieke en psychologische afhankelijkheid heeft roken ook een sterke impact op het gedrag. Het beïnvloedt alle rituelen en gewoontes waaruit ons dagelijks leven bestaat. Roken wordt een reflex, een spontane handeling zonder erbij na te denken. Bij het aperitief, na de maaltijd, tijdens een pauze met collega’s… Om van de verslaving af te raken, moeten we nieuwe routines en gewoontes in de plaats stellen, zoals kauwgom kauwen, de handen bezighouden met een voorwerp…

3. Omdat ik nog niet de goede methode heb gevonden

Je mag dan nog zoveel wilskracht hebben, je weg naar een leven zonder tabak ligt bezaaid met hinderlagen en verleiding. Laat je niet ontmoedigen door je mislukte pogingen, integendeel, ze kunnen je extra motiveren. Zo trek je lessen uit je vergissingen en wapen je jezelf voor een volgende poging. Wil je dat je volgende poging de goede is? Ontdek hier de methode die het best bij jou past, op de korte, middellange en lange termijn.

Kies jouw methode :
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw776eac4d/Home/blog/E-zines/2021/Patch.png

Nicotinevervangers
Om te voorkomen dat ontwenningsverschijnselen je opnieuw doen hervallen, kan je de nicotine in een sigaret vervangen door medicinale nicotine. Zo kan je je bevrijden van je fysieke verslaving en geleidelijk de dosissen verminderen. Deze oplossing is zonder voorschrift verkrijgbaar bij jouw apotheek en bestaat in de vorm van patches, kauwgom, (smelt) tabletten of mondspray. Vraag raad aan je huisarts of apotheker om te weten met welke dosis nicotine je best begint en of er geen contra-indicaties zijn voor jou.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwab596ffb/Home/blog/E-zines/2021/Médicaments.png

Geneesmiddel op voorschrift
Voor zware rokers bestaat er een geneesmiddel op voorschrift. Dit wordt onder bepaalde voorwaarden terugbetaald door het ziekenfonds.

  • Zyban® (bupropion) is een antidepressivum dat zware rokers helpt om van de sigaretten af te blijven. Het gebruik van dit middel is beperkt omdat het bijwerkingen veroorzaakt en niet mag gecombineerd worden met sommige andere geneesmiddelen. De behandeling duurt twee maanden en dient te gebeuren onder toezicht van je huisarts.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw42c460d1/Home/blog/E-zines/2021/Comportementale.png

De Allen Car methode*
Deze methode, die populair werd door het boek “Stoppen met roken: snel, gemakkelijk en doeltreffend”, richt zich op het herprogrammeren van je hersenen. Het basisprincipe? Hoe beter je de verslavingsmechanismen en het effect van nicotine op je hersenen begrijpt, hoe minder je zin zal hebben om te roken. Het boek kan je helpen als je van plan bent om in je eentje te stoppen, maar er bestaan ook ondersteuningsgroepen die je helpen stoppen met roken. Indien begeleid door een tabakoloog en onder bepaalde voorwaarden wordt jouw lidmaatschap deels terugbetaald.

*Gelieve er rekening mee te houden dat de bovengenoemde methode mogelijk gebrek aan bewijs of wetenschappelijke basis heeft.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw5b56c695/Home/blog/E-zines/2021/Acupuncture.png

Acupunctuur en medische hypnose
De doeltreffendheid van deze twee alternatieve methodes zijn niet wetenschappelijk bewezen. Placebo of niet, veel mensen zijn overtuigd dat ze helpen bij het stoppen met roken. Zo zou acupunctuur een invloed hebben op het endorfinegehalte in de hersenen en hierdoor de zin om te roken alsook de ontwenningsverschijnselen verminderen. Medische hypnose zou dan weer een manier zijn om te communiceren met het onderbewustzijn en de wilskracht versterken om te stoppen met roken. Zin om te proberen? Doe dan een beroep op een professional. Sommige tabakologen zijn eveneens hypnotherapeuten.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw812d44fc/Home/blog/E-zines/2021/E-cigarette.png

De e-sigaret
De e-sigaret, een apparaat dat nog grotendeels onbekend is wat betreft de langetermijneffecten, roept vragen op over de veiligheid ervan. Hoewel het gezien kan worden als een oplossing voor mensen die moeite hebben om te stoppen met roken, is het belangrijk op te merken dat het op korte termijn mogelijke risico's met zich meebrengt. Het inademen van de damp geproduceerd door de e-sigaret kan namelijk irritaties aan de luchtwegen veroorzaken, en het gebruik van aroma's en additieven in de toegestane e-liquids kan ook giftige gevolgen hebben.

Desalniettemin kan de e-sigaret een waardevolle hulp zijn voor mensen die moeite hebben met stoppen met roken. Door damp te produceren die bedoeld is om ingeademd te worden, biedt het een alternatief voor de traditionele sigaret. De vloeibare oplossing, verkrijgbaar in een verscheidenheid aan smaken, waaronder soms die van tabak, kan met of zonder nicotine worden gebruikt. Op deze manier is het mogelijk, net zoals met nicotinevervangers, om de doses geleidelijk te verminderen tot men volledig van deze verslaving af is.

Desondanks is het van cruciaal belang om de nodige voorzichtigheid te betrachten bij het gebruik van de e-sigaret, aangezien nog niet alle schadelijke langetermijneffecten bekend zijn. Het is ook essentieel om te benadrukken dat het gebruik ervan sterk wordt afgeraden bij adolescenten. Dit kan hen namelijk blootstellen aan nicotine, zelfs als ze zonder beginnen, en hen mogelijk aanmoedigen deze verslavende gewoonte aan te nemen.

Veelgestelde vragen over Stoppen met roken


Stoppen met roken biedt uiteraard een aanzienlijk voordeel voor de gezondheid, op korte termijn en op lange termijn. Je kan ook beslissen om te stoppen met roken om financiële of persoonlijke redenen, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om zwanger te worden of wanneer je de lat hoger wil leggen op sportief vlak.
Afhankelijkheid, of verslaving, kan worden gedefinieerd als een onweerstaanbare behoefte om stoffen te gebruiken of het onvermogen om een gewoonte te weerstaan. Verslaving kan worden gekenmerkt door een lichamelijk of psychologisch verlangen, de behoefte om de doses te verhogen om hetzelfde effect te krijgen, of een langere of kortere periode van de dag tijdens dewelke je aan niets anders kan denken.
De 3 soorten tabaksverslaving zijn: 1. Lichamelijke afhankelijkheid :je lichaam heeft behoefte aan nicotine om gestimuleerd en gekalmeerd te worden en om een aangenaam gevoel te krijgen. 2.Psychologische afhankelijkheid : je rookt vooral in moeilijke omstandigheden, het is een beetje je reddingsboei. In stressvolle periodes steek je de ene na de andere sigaret op. 3.Gedragsmatige afhankelijkheid : je rookt uit automatisme. 's Ochtends, bij de koffie, na het eten,... je sigaret is een dagelijks ritueel dat niet meer weg te denken is uit jouw routine.
Wanneer je een sigaret rookt, wordt een aantal zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd: de nicotinereceptoren. Deze stimulans neemt in de loop van de tijd af (een uur na het roken van een sigaret is het nicotineniveau in het bloed met de helft gedaald). Wanneer een persoon lichamelijk afhankelijk is van tabak en deze stimulans te zwak is, treedt ontwenning op, d.w.z. de periode waarin een persoon die aan een stof verslaafd is, stopt met het gebruik van die stof en het gemis duidelijk ervaart. Ontwenningsverschijnselen komen alleen voor bij lichamelijke afhankelijkheid van tabak. Deze kan je voelen in het zenuwstelsel (prikkelbaarheid, frustratie, nervositeit, slapeloosheid, enz.), in het cardiovasculaire systeem (vertraagde hartslag) of in het gastro-intestinale systeem (verhoogde eetlust, constipatie).

Wil je stoppen met roken?


Jouw motivatie in combinatie met onze expertise vormt een winnend team. 

De Q-MAT-schaal* geeft je een indicatie om de rookstopmotivatie te evalueren.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwae7fdb66/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2024%2005%20Stop%20Smoking/smoking-category-981x654.jpg?sw=768&sfrm=png
Let's Talk webinar:
Stoppen met roken

op 05/06 om 20u15

Beschrijving: onze deskundige apothekers geven je uitleg waarom stoppen met roken noodzakelijk is, wat een verslaving is en wat de ontwenningsverschijnselen kunnen zijn. Ze geven je ook meer informatie over de beschikbare methoden en medicijnen om te stoppen met roken en hoe elke vorm te gebruiken.
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7bb366d9/Home/blog/HealthCommunity/Let's%20Talk/062024%20Stoppen%20met%20roken/smoking-landing-981x654-nl.jpg?sw=768&sfrm=png
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw4a79b0d6/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-9%20Complements%20&%20Vitamines/anne-phylactere.png

Het advies van jouw Multipharma-apotheker


Heb je vragen? Aarzel niet om advies te vragen in jouw apotheek. Wij zijn er om jou te begeleiden als apotheker.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België