Onze apothekers leggen jou alles uit over de gezondheid van jouw huid. Ontdek ons dossier šŸ”Ž

Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55

Hoe stel je haaruitval vast en wat doe je er aan?

Verlies je de laatste tijd meer haar dan gewoonlijk? Dan is het hoogtijd om er iets aan te doen. Hier lees je hoe je te weten komt wat de oorzaak van jouw haaruitval is en hoe je dit kunt behandelen.

Elke dag verliezen we tussen de 50 en 100 haren, dat is heel normaal. Dit haarverlies treedt op tijdens de telogene fase, het einde van de levenscyclus van het haar. Als alles goed gaat, wordt het op natuurlijke wijze vervangen door andere haarfollikels. De groeifase, of anagene fase, betreft 90 procent van het haar en duurt tussen de 2 en 6 jaar afhankelijk van onze genetische aanleg, leeftijd, gezondheid en levensstijl.

Hoe kan je de oorzaak van haaruitval achterhalen ?

Als je abnormale haaruitval opmerkt, moet je er eerst achterkomen wat de oorzaak is. Dan pas kan je de juiste behandeling vinden om haaruitval aan te pakken. Het is best een diagnose te vragen aan je arts of dermatoloog.

Seizoensgebonden haaruitval

Het blijft een mysterie waarom dat zo is, maar mensen verliezen meer haar in de herfst en in de lente.

Sommigen wijten het aan zomerse agressie (UV, chloor, zeewater...) en aan een na-winterse vermoeidheid. Gelukkig is dit verschijnsel tijdelijk. Het duurt niet langer dan 4 tot 6 weken. Het beĆÆnvloedt het haar aan het eind van de cyclus. In dit geval kunnen vitaminen en anti-haaruitval capsules helpen.

cranberry

Androgenetische haaruitval

Haaruitval kan je op elke leeftijd overkomen. Alopecia androgenetica komt vooral voor bij mannen van dezelfde familie. Het gaat om een genetische aanleg die verbonden is met een overgevoeligheid voor mannelijke hormonen.

Dit type haaruitval kan je al zien bij twintigers. Jaar na jaar wordt het haar dunner, tot het permanent uitvalt.

Er bestaan specifieke behandelingen om haaruitval te vertragen en haargroei te stimuleren.

Haaruitval als gevolg van de menopauze

Tijdens de menopauze daalt de productie van oestrogeen en progesteron en het niveau van het mannelijke hormoon testosteron, stijgt. Deze twee hormonale fenomenen leiden tot verlies van dichtheid en haaruitval. Om de keratineproductie te bevorderen, worden anti-haaruitvalbehandelingen op basis van vitamine B, zink en omega-3 aanbevolen.

Post-partum haaruitval

3 tot 5 maanden na de bevalling merken jonge moeders een tijdelijke haaruitval als gevolg van het herstel van het hormonale evenwicht. Tijdens de zwangerschap is er weinig haarverlies door het hoge oestrogeen-gehalte. Vermoeidheid en stress dragen ook bij tot haaruitval. Haargroei kan je helpen met een kuur van supplementen speciaal voor het haar.

Ontdek alle zwangerschapskwaaltjes in onze Let's Talk video samenvatting.

Haaruitval door stress

Als je 3 maanden geleden een grote periode van stress of vermoeidheid hebt doorgemaakt, dan moet je niet verder zoeken naar de oorzaak van je haaruitval. Stress beĆÆnvloedt haren aan het einde van de levenscyclus, in de telogene fase. Deze haren worden spontaan vervangen door nieuwe haarfollikels. Een kuur van vitaminen en aminozuren kan hun groei bevorderen.

Geneesmiddelen die haaruitval veroorzaken

Bepaalde geneesmiddelen bevatten moleculen die bij sommige mensen haaruitval kunnen veroorzaken. Het gaat onder meer om hormoonbehandelingen, niet-steroĆÆde anti-inflammatoire geneesmiddelen, anticoagulantia, antidepressiva of immunosuppressiva. Bij twijfel, vraag advies aan je Multipharma-apotheker. Hij of zij heeft toegang tot jouw behandelingsgeschiedenis. Eventueel kan jouw arts een ander medicijn voorschrijven. Let wel: stop in de tussentijd jouw behandeling niet zonder medisch advies.

Hoe kan je haaruitval behandelen?

haarverlies

Verschillende behandelingen

Vitaminen, capsules, shampoos en lotions, essentiƫle oliƫn of anti-haaruitval serums...

In onze Multipharma-apotheken vind je een brede waaier aan behandelingen tegen haaruitval, naargelang de oorzaak van het haarverlies.

Vraag bij twijfel jouw apotheker om advies.

Vitaminen en capsules tegen haaruitval

Een evenwichtige voeding levert alle nodige vitaminen en voedingsstoffen voor sterk en gezond haar. Echter, een vitaminekuur of een anti-haaruitvalkuur kan nuttig zijn om de groei te stimuleren en de dichtheid van het haar , dat hoofdzakelijk uit keratine bestaat, te versterken. Tot de beste vitaminen en voedingsstoffen tegen haaruitval behoren B2, B5, B6, B8, C en E. Zink helpt ook bij de groei en de gezondheid van haar en nagels. Cystine en methionine zijn twee aminozuren die nodig zijn voor de productie van keratine. Vorm en concentratie van deze voedingsstoffen en vitaminen verschillen van merk tot merk.

Jouw apotheker zal je helpen om de formule te vinden die voor jou het best is. Bij tijdelijke haaruitval door de seizoenswissel, stress, na een bevalling of door menopauze, wordt een kuur van vier maanden aanbevolen om zichtbare resultaten te halen. De behandeling kan het best in september of maart beginnen.

Shampoos en lotions tegen haaruitval

Er bestaan verschillende soorten shampoos en lotions tegen haaruitval. Je kiest deze op basis van de oorzaak van de haaruitval. De meeste formules zijn gericht op het stimuleren van de doorbloeding van de hoofdhuid om zo opnieuw zuurstof te geven aan de haarfollikel. Op die manier is het haar beter gevoed en versterkt.

Shampoos en lotions tegen haaruitval helpen ook om de productie van keratinocyten een boost te geven en zo de haargroei te versnellen.

In het geval van alopecia androgenetica raadt de dermatoloog shampoos en en lotions met minoxidil aan. Deze molecule stimuleert de haargroei in 4 maanden. In de apotheek is het verkrijgbaar in twee concentraties: 5% en 2%. Voordat je de sprong waagt, moet je weten dat je deze behandeling ononderbroken moet voortzetten, anders zullen je inspanningen tevergeefs zijn. Zodra je stopt, valt het haar opnieuw uit.

Etherische oliƫn en serums tegen haaruitval

Om de doeltreffendheid van jouw behandeling tegen haaruitval te versterken, kan je deze aanvullen met essentiƫle oliƫn of een serum:

  • Etherische oliĆ«n: etherische olie van rozemarijn stimuleert de haardos, etherische olie van basilicum stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid, en muskaatsalie vertraagt haaruitval. Je kan 2 tot 5 druppels etherische olie toevoegen aan jouw gewone shampoo of aan jouw anti-haaruitval shampoo.
  • Serums tegen haaruitval zijn de laatste stap in jouw haarverzorgingsroutine. Ze vormen gewoonlijk een aanvulling op een reeks anti-haaruitvalproducten en bevatten dezelfde soort werkzame bestanddelen als de shampoos of lotions, maar in een meer geconcentreerde vorm.

Goede gewoonten

haarverlies

Zoals we ondertussen weten, volgt ons haar een welbepaalde groeicyclus . De levensduur van haren kan echter verkort worden als je ze niet goed behandelt.

Vermijd daarom te warme haardrogers en stylingapparaten, agressief borstelen en strakke kapsels of elastieken die te strak in het haar zitten.

Verzorg de haarvezel met voedende oliƫn.

Bescherm je haar tegen de zon met een hoed en draag een muts in de winter.

Aanbevolen producten

forte pharma expert haaruitval


Expert anti-haaruitval - FortƩ Pharma


Dankzij de complete en unieke formule werken deze supplementen tegen haaruitval in synergie om haaruitval te vertragen en het haar te versterken. Zij bevatten onder meer L-cystine en L-methionine, vitamine B8 en vitamine E.


nuxe huile prodigieuse bio


Huile Prodigieuse NĆ©roli Bio spray - Nuxe


Deze veelzijdige biologische olie voor gezicht, lichaam en haar verbetert de soepelheid, het herstel en de glans van het haar. De olie beschermt de haarvezel ook tegen externe agressies en tegen de haardroger.


nuxe huile prodigieuse bio


Alline Procap Haargroei 180 capsules


Alline Procap is een unieke, gepatenteerde totaaloplossing voor iedereen die zijn haar wil verzorgen. Het voedingssupplement zorgt ervoor dat uw haar wordt verzorgd, gevoed en gehydrateerd.