Selecteer :
Ik heb een voorschrift

EHBO bij kinderen: hoe behandel je kleine pijntjes en kwaaltjes?

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwba95f679/Home/blog/E-zines/2021/multiflash8-07-2021-bobos.jpg

Een deur die dichtslaat, een papier met een scherpe rand, een val met de fiets, een gloeiend heet strijkijzer… Met kleine kinderen is een ongeluk snel gebeurd! Wij geven je advies over hoe je een wond verzorgt, hoe je de ernst van een verwonding inschat en hoe je je kind kan troosten. Twijfels? Jouw apotheker staat klaar met goede raad.

1. Snijwonde verzorgen

Begin altijd eerst met je handen te wassen en te ontsmetten. Spoel de wonde met proper water of reinig hem door met een compres doordrenkt met ontsmettingsmiddel van binnen naar buiten te wrijven, zodat er geen vuiltjes in de wond komen. Bij een diepe wonde (2 mm of groter) stop je het bloeden door de wonde samen te drukken. Droog af met een propere doek en breng een verband aan volgens de grootte van de wonde door de buitenkanten van de snee bijeen te drukken. Verwissel het verband dagelijks en houd de littekenvorming in de gaten. Raadpleeg je arts wanneer er symptomen van infectie (roodheid, zwelling, etterende wonde) opduiken.

d

Wanneer naar de dokter of spoed?

  • Wanneer je de wonde niet goed kunt reinigen of hij zich dichtbij de ogen of de genitaliën bevindt.
  • Wanneer de wonde is veroorzaakt door een vuil voorwerp en je kind zijn tetanusvaccinaties niet heeft gehad (3 inentingen tussen 2 en 4 maanden, 2 herhalingsinentingen op 15 maanden en tussen 5 en 6 jaar).
  • Wanneer het bloeden niet stopt na 15 minuten druk uit te oefenen.
  • Wanneer de snijwonde diep of lang is of gekartelde randen heeft. En uiteraard ook wanneer de spieren, onderhuids weefsel of botten zichtbaar zijn.
  • Wanneer een voorwerp vast zit in de wonde.

2. Brandwonden verzorgen

Het eerste wat je moet doen in geval van brand? De eventuele vlam doven met een laken of deken van niet synthetische stof. Houdt de brandwonde minstens 10 minuten onder koud stromend water om te vermijden dat hij verergert en om de pijn te verzachten. Wanneer er een voorwerp of kleding in de wonde kleeft probeer het dan niet te verwijderen, maar dompel het onder in koud water voor je naar de spoed gaat.

Wanneer naar de dokter of spoed?

  • De brandwonde tweedegraads is: rode, roze of soms witte huid, zichtbare blaren of wonden, een vochtige en pijnlijke brandwonde.
  • Derdegraads brandwonde : witte, beige of donkerbruine huid, harde en droge verbrande plek, geen pijngevoel doordat de zenuwen werden beschadigd.

3. Kneuzingen of verstuikingen verzorgen

Ook hier verricht koude wonderen. Door de aders te doen samentrekken en de bloedstroom af te remmen, verminder je de zwelling en verdoof je de pijn. Dat doe je door een tiental minuten een cold pack (dat je in je diepvries bewaart) op de wonde te houden. Vergeet niet om hem in een doek te wikkelen zodat de huid niet verbrandt door de vrieskou. Beperk zwellingen en bloeduitstortingen met een drukverband dat de bloedsomloop niet verhindert. Haal een arnicazalf bij je apotheek om de genezing te versnellen. Deze stimuleert de bloedcirculatie en helpt zo de weefsels herstellen. En houdt het lichaamsdeel of de wonde omhoog indien mogelijk zodat het bloed niet ophoopt en de zwelling verergert..

ehbo kids gevallen buil hoofdpijn kneuzing

Wanneer naar de dokter of spoed?

  • Wanneer de hoofdhuid beschadigd is of bij het minste bewustzijnsverlies na een val op het hoofd.
  • Als het kind herhaaldelijk overgeeft in 48 uur na het ongeval.
  • Wanneer het kind stuiptrekkingen krijgt waarschuw dan meteen de 112. Leg hem uitgestrekt op zijn zij en houdt de mond open tot de hulpdiensten er aan komen.
  • Wanneer paracetamol de hoofdpijn niet verbetert.
  • Wanneer het kind klaagt dat het alles dubbel ziet.
  • Wanneer het kind motorische problemen ervaart, zoals evenwichtsverlies of moeilijkheden om te bewegen.
  • Bij een gezwollen en pijnlijke verstuiking van de enkel

Om de wonde mooi te helpen genezen moet je de huid regelmatig masseren om hem soepel te houden en bescherm je het litteken tegen de zon met een verband of een SPF 50.

Aanbevolen producten

arnica


Arnicagel - Multipharma


Een gel op basis van arnica om blauwe plekken, verstuikingen, builen en spierpijn voor de hele familie te verzorgen. Stimuleert de bloedcirculatie en helpt zo weefsels te herstellen. Te gebruiken vanaf 1 jaar.


flamigel


Wondbehandeling - Flamigel


Deze hydroactieve colloïdale gel helpt om snel de pijn van wondjes of oppervlakkige brandwonden te verzachten. Hij bevordert de wondheling door een occlusief verband op de droge of vochtige wonden te vormen.


ontsmettingsspray


Ontsmettingsspray - Multipharma


Handig om mee te nemen op vakantie: deze antibacteriële oplossing in een 50 ml spray ontsmet oppervlakkige wondjes. Het actieve bestanddeel, chloorhexidine, werkt op de kern van de bacterie, tot in het nucleïnezuur.


lunestil


Hoe kalmeer je het gesnik van je kindje wanneer het een pijntje heeft dat niet ernstig is? Moet je het minimaliseren door te zeggen « Het is niets ! » of er net veel aandacht aan besteden ? Zoals altijd ligt de beste aanpak in het midden. Erken zijn pijn. Een kind dat zich begrepen voelt zal het sneller vergeten, en wat je zegt zal nog belangrijker zijn. Je kunt het kind uitleggen dat het nu veel pijn heeft, maar dat dat snel zal verbeteren. Je kunt hem eraan herinneren dat dat nog al eens gebeurd is en dat hij heel flink is. Je kunt hem afleiden door de wonde te verzorgen. Met een ontsmettende spray, een arnica gel, een leuke pleister, een magische kus en als bij wonder gaat het al veel beter! Wanneer het ernstiger is geldt hetzelfde advies.
Luister, wees eerlijk en stel gerust.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België