Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Laat het ons eens hebben over eczeem en mentale gezondheid


Heb jij of iemand uit je omgeving last van eczeem? Naast de lichamelijke symptomen heeft eczeem ook invloed op je geestelijke gezondheid en levenskwaliteit. De uitdrukking "je slecht in je vel voelen" is hier volledig op zijn plaats. Deze inflammatoire huidziekte werkt immers op je zenuwen en vice versa.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwf95d43d8/Home/blog/Eczéma/eczema-article-3-981x654.jpg?sw=768&sfrm=png

Rode vlekken, schilfers, barsten, korstjes, ... Naast de niet erg esthetische lichamelijke symptomen, waardoor we ons ongemakkelijk voelen bij anderen, veroorzaakt eczeem intense jeuk die moeilijk te weerstaan is. Bij een opstoot heb je maar één obsessie: proberen weerstaan aan de drang om te krabben. Het is niet gemakkelijk om kalm te blijven in deze omstandigheden, vooral omdat je ook korte en slapeloze nachten hebt.

De psychologische gevolgen van eczeem

Of eczeemsymptomen nu mild of ernstig zijn, de impact ervan op de geestelijke gezondheid en levenskwaliteit wordt vaak onderschat. In een epidemiologische studie uitgevoerd door La Roche-Posay bij 11.000 mensen zegt 47% tot 60% van de mensen met atopische dermatitis last te hebben van slapeloosheid. 79% van de eczeempatiënten blijft thuis van hun werk vanwege hun aandoening. 89% van de kinderen met eczeem heeft last van slaapproblemen tijdens opstoten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de impact van huidproblemen op de levenskwaliteit en het mentale welzijn. 

Sociale angst

In combinatie met een mentale en fysieke kwetsbaarheid door slaaptekort, kan een slecht zelfgevoel leiden tot een laag zelfbeeld en sociale fobieën. Wanneer eczeem opflakkert op zichtbare lichaamsdelen zoals het gezicht, de armen of handen, kunnen mensen met atopische dermatitis zich schamen voor de blikken van anderen. Sommigen passen zelfs de manier waarop ze zich kleden aan door hoeden, lange mouwen en lange broeken te dragen, zelfs in de zomer. Anderen blijven liever thuis en vermijden alle sociale contact. Alles samen kunnen deze moeilijkheden leiden tot angst, stress en zelfs depressie. 

Wanneer stress eczeem voedt

Eczeem veroorzaakt stress, maar stress van buitenaf voedt deze inflammatoire huidziekte ook. De huid en hersenen zijn anatomisch en functioneel met elkaar verbonden en communiceren en interageren via het zenuw- en bloednetwerk. Wanneer je last hebt van milde of intense stress, daalt je endorfineniveau en maakt het lichaam cortisol aan, ook gekend als het stresshormoon. Over langere perioden veroorzaakt dit opstoten van eczeem. Het is het begin van een vicieuze cirkel. 

Hoe stresseczeem behandelen?

Net als bij elke andere huidziekte worden de fysieke symptomen van eczeem, zoals een droge huid, roodheid, jeuk of letsels, natuurlijk behandeld met geschikte producten die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek of worden voorgeschreven door je arts. Naast de dagelijkse onderhoudsbehandeling  raden we je aan om te leren omgaan met stress en je te ontspannen, om te voorkomen dat de situatie verergert. Door te leren ontspannen en naar je lichaam te luisteren, kun je beter omgaan met opstoten en sta je serener in het leven.


Meditatie

Het beoefenen van ontspannings- of mindfulnessoefeningen helpt om je stressniveau te verlagen. Waarom probeer je geen yoga, tai chi of qi gong? Deze disciplines kunnen helpen je stress te verlichten.


Magnesiumkuur

Een regelmatige magnesiumkuur, in de vorm die het beste bij je past (tabletten, poeder, capsules), is een goede manier om eczeem te kalmeren, omdat het dagelijkse spanningen vermindert. Magnesium bevordert de aanmaak van het ‘feelgood hormoon’ serotonine.

Ons productadvies

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwb8ca2d3c/Home/blog/HealthCommunity/Let's%20Talk/022023-letstalk-eczema-psoriasis/lt-peau-landing-nl3.png

Let's Talk
Eczeem en psoriasis


Bekijk de video samenvatting van de Let's Talk webinar over eczeem en psoriasis, gegeven door onze gespecialiseerde apothekers, Evelyn en Jan.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw102093e6/Home/blog/Eczéma/eczema-adulte-981x451.png

Dossier
Eczeem


Ontdek ons dossier over eczeem. We bespreken er de verschillende type eczeem bij kinderen en volwassen en geven tips en producten om eczeem te verzachten en opstotten te voorkomen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België