Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Eczeem en droge huid overwinnen : de geheimen voor een gezonde huid

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwb7e238e7/eczema-article-2.jpg?sw=768&sfrm=png

Eczeem wordt vaak in verband gebracht met een huidbarrière en kan worden verstoord door verschillende factoren, waaronder een droge huid. Inzicht in het verband tussen eczeem en droge huid is belangrijk voor de best mogelijke huidverzorging. 

Eczeem begrijpen 

Eczeem is een reactie van de huid op irriterende stoffen die leidt tot ontsteking. Het uit zich vaak in rode vlekken, hevige jeuk en een afschilferende huid. De uitlokkende factoren verschillen van persoon tot persoon, maar we maken een onderscheid tussen interne en externe irriterende factoren.  

Uitwendige irriterende factoren

  • Chemische producten: zeep, wasmiddelen, huishoudelijke reinigingsmiddelen en sommige cosmetische producten bevatten chemische stoffen die de huid kunnen irriteren. 
  • Stoffen: synthetische stoffen of wol kunnen de gevoelige huid irriteren en jeuk veroorzaken. 
  • Temperatuur en klimaat: extreme temperaturen, droge winterlucht of een hoge luchtvochtigheid kunnen de huid ook aantasten. 
  • Allergenen in de omgeving: pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en schimmels zijn veel voorkomende allergenen die eczeem kunnen veroorzaken. 
  • Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen kunnen reacties uitlokken bij gevoelige personen, zoals zuivelproducten, noten, soja en eieren. 
  • Water: frequente blootstelling aan water, vooral heel warm of chloorwater, kan de huid uitdrogen en eczeem verergeren. 
  • Geuren en parfums: Geparfumeerde producten kunnen de huid ook irriteren.

Interne irriterende factoren 

  • Stress: Emotionele stress is een bekende trigger voor eczeem en kan de onderliggende symptomen verergeren. 
  • Immuunreacties: een verstoord immuunsysteem kan ontstekingen en eczeemsymptomen veroorzaken. 
  • Genetische factoren: Genetica kan de gevoeligheid voor interne en externe irriterende stoffen beïnvloeden.

Droge huid: een goede plaats voor eczeem 

Een droge huid is niet alleen ongemakkelijk, het kan ook de huidbarrière verzwakken en de huid gevoeliger maken voor irritatie en eczeem. Regelmatig hydrateren is heel belangrijk om eczeemopflakkeringen te voorkomen.

...en wanneer reageert de huid? 

De huid reageert met jeuk, roodheid, barstjes en schilfers. Het is heel belangrijk om deze tekenen snel te herkennen zodat je naar een effectieve behandeling en een betere levenskwaliteit kunt gaan.

Voor een gekalmeerde huid: advies en tips 

De behandeling van eczeem en droge huid bestaat uit het hydrateren van de huid, het gebruik van verzachtende crèmes en in sommige gevallen ontstekingsremmende medicijnen. Het vermijden van de hierboven vermelde bekende triggers en een zachte huidverzorgingsroutine kunnen ook helpen om de symptomen onder controle te houden. 


Dagelijkse gewoonten voor een gezonde huid 

Neem het gebruik van zachte reinigingsmiddelen, het aanbrengen van vochtinbrengende crèmes na het douchen en het dragen van kleding gemaakt van natuurlijke stoffen op in je dagelijkse routine. Deze eenvoudige gewoonten kunnen de symptomen van eczeem en een droge huid aanzienlijk verminderen.


Voeding en levensstijl: hun rol in de gezondheid van de huid 

Een evenwichtige voeding rijk aan omega-3 vetzuren en anti-oxidanten kan de gezondheid van een droge huid aanzienlijk ondersteunen. Het verminderen van stress door ontspannende activiteiten kan ook de frequentie van eczeemopflakkeringen verminderen. 

Wanneer moet je medisch advies inwinnen? Het belang van medisch advies 

Het is essentieel om een arts te raadplegen voor een precieze diagnose en een geschikt behandelingsplan. Dermatologen kunnen gepersonaliseerde oplossingen bieden om eczeem en droge huid doeltreffend te behandelen. 

Eczeem en droge huid zijn nauw met elkaar verbonden, maar met de juiste kennis en praktijken is het mogelijk om de symptomen van eczeem te verlichten en de huid en levenskwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Het aannemen van een goede huidverzorgingsroutine en het regelmatig raadplegen van een gezondheidsprofessional zijn belangrijke stappen in het beheersen van deze huidaandoening.

Ons productadvies

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwb8ca2d3c/Home/blog/HealthCommunity/Let's%20Talk/022023-letstalk-eczema-psoriasis/lt-peau-landing-nl3.png

Let's Talk
Eczeem en psoriasis


Bekijk de video samenvatting van de Let's Talk webinar over eczeem en psoriasis, gegeven door onze gespecialiseerde apothekers, Evelyn en Jan.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw102093e6/Home/blog/Eczéma/eczema-adulte-981x451.png

Dossier
Eczeem


Ontdek ons dossier over eczeem. We bespreken er de verschillende type eczeem bij kinderen en volwassen en geven tips en producten om eczeem te verzachten en opstotten te voorkomen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België