Selecteer :
Ik heb een voorschrift

COVID-19 zelftest : hoe en wanneer gebruik je ze?

zelftest covidHet gebruik van zelftesten voor het opsporen van COVID-19 wordt sterk aanbevolen wanneer je symptomen vertoont van het COVID-19 virus. Multipharma geeft je tips en advies over hoe je deze zo efficiënt mogelijk kan gebruiken.

Welke verschillende COVID-19 testen zijn er?

1) De PCR-test

Dit is de "klassieke" en tevens meest betrouwbare COVID-19 test die genetisch materiaal van het virus detecteert. De test wordt via neuswisser (en/of keelwisser) afgenomen, naar een labo gestuurd en geanalyseerd. Je moet dan even wachten op het resultaat.

2) Snelle antigeentesten

Deze meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. De resultaten zijn echter minder betrouwbaar dan de PCR-testen. Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is. Een antigeentest bij een persoon zonder symptomen kan alleszins nooit gebruikt worden om de basisregels niet te respecteren, quarantaine te weigeren of deze vroegtijdig te stoppen. Dit type testen kan je in sommige onze apotheken laten uitvoeren.

3) Zelftesten

Deze testen kan je sommige in onze apotheken of op onze e-shop kopen. Het federale agentschap voor geneesmiddelen (FAGG) stelde een lijst op van testen die aan bepaalde minimumcriteria voldoen. Al onze testen beantwoorden aan deze criteria. In de categorie zelftesten kan je kiezen voor een neuswissertest of een speekseltest. Bij de laatste vang je speeksel op in een buisje, in plaats van een staal te nemen met een neuswisser.

Wanneer gebruik je een zelftest?

Een zelftest kan je kopen in de apotheek en doe je thuis zelf. Een zelftest kan gebruikt worden door asymptomatische personen in de volgende twee situaties:

  • Om hoffelijk te zijn naar je omgeving toe (voor een contact met andere mensen die buiten je huishouden zitten bijvoorbeeld).
  • Om een mogelijke besmetting bij zichzelf op te sporen na een risicocontact.

Als je door contacttracing gecontacteerd werd voor een test na een hoog risicocontact, dan moet je wel een PCR-test laten afnemen en geen zelftest uitvoeren

Bovendien is een zelftest is niet nuttig als je minder dan 3 maand geleden COVID had (bevestigd met een positieve PCR test).

Heb je coronaklachten? Gebruik dan deze zelfevaluatietool. Als via de tool blijkt dat je je moet laten testen, ontvang je een testcode. Daarmee kan je een afspraak maken in een testcentrum, een laboratorium of bij een van onze apotheken. Klik hier voor de lijst met onze apotheken die testen afnemen. Ondertussen kan je wel al een zelftest afnemen.

Hoe gebruik je een zelftest?

Alle testen zijn een beetje anders, lees dus telkens goed de bijsluiter om de juiste stappen te volgen.

Klik hier voor een algemene handleiding voor een nasale zelftest.

Hoe lees je de resultaten af?

  • Positief resultaat: je ziet een lijntje langs de letter ‘C’ en je ziet een lijntje langs de letter ‘T’.
  • Negatief resultaat: Je ziet een lijntje langs de letter ‘C’ en niets langs de letter ‘T’.
  • Ongeldig resultaat: als er geen lijntjes verschijnen of enkel langs de “T” . Dat betekent dat je test niet geslaagd en ongeldig is. Doe in dit geval een tweede test met een nieuwe zelftest.

Wat moet je doen bij een positief resultaat?

Bij een positief resultaat van een sneltest heb je hoogstwaarschijnlijk corona en ben je besmettelijk. Je moet dan onmiddellijk in quarantaine gaan. Het positieve resultaat moet ook bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum of -laboratorium. Contacteer NIET je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19. Als dit positief resultaat bevestigd wordt door een PCR-test, wordt het contactonderzoek opgestart. Je blijft dan minstens 10 dagen in quarantaine.

Wat moet je doen bij een negatief resultaat?

Als je zelftest negatief is ben je hoogstwaarschijnlijk niet besmettelijk. Je moet niet in quarantaine. Let op : een zelftest blijft steeds een momentopname en is ook niet 100% betrouwbaar. Indien je symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd je arts. Blijf de geldende regels dus strikt volgen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België