Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Mondmasker bij brildragers: 5 tips om aangedampte brilglazen te vermijden!

coronavirus bril en masker

Nu we uit de lockdown aan het gaan zijn, moeten we regelmatig een mondmasker dragen om onszelf en de anderen te beschermen … Maar wie bril en mondmasker zegt, die zegt aangedampte brilglazen! Hoe kan je dit vermijden? 

Wanneer je een mondmasker draagt, ontsnapt de warme lucht die je uitademt via je neus of mond naar boven. De waterdamp slaat neer op je brilglazen, die kouder zijn. Resultaat: condensvorming in fijne druppeltjes, wat zorgt voor die aangedampte bril! Hoe kan je dit vervelende fenomeen vermijden? 

Tip nr. 1: sluit je masker goed aan

Dit is de eerste stap om aandampen tegen te gaan: zorg dat je het masker goed op je neus plaatst zodat het nauw aansluit, zich aanpast aan de vorm van je neus en er zo weinig mogelijk ruimte zit tussen je huid en het masker. Zo zal er minder uitgeademde lucht naar boven ontsnappen. Dat lukt beter met mondmaskers met een metalen staafje bovenaan voor de neusbrug, om het masker goed te kunnen aandrukken ter hoogte van de neus. 

Tip nr. 2: was je bril met zeepsop

Was je bril met zeepsop net voordat je hem wilt opzetten, schud ermee en laat hem drogen aan de lucht of droog hem af met een zacht doekje. Hierdoor blijft er een fijn zeeplaagje achter op je bril waardoor de watermoleculen minder of geen condens zullen vormen. Die watermoleculen moeten zich dan plots uniform gaan verdelen en vormen zo een transparant laagje. Dat is een tip van het Royal College of Surgeons of England, waarmee je enkele uren verlost kan zijn van aangedampte brilglazen!  

Tip nr. 3: plooi een zakdoekje

Plooi een papieren zakdoekje horizontaal en plaats het tussen de bovenkant van het masker en de huid, op de neusbrug. Het zakdoekje zal het vocht uit je adem absorberen zodat er geen condens wordt gevormd. Een andere tip van chirurgen vind je hier in een videofragment … 

Tip nr. 4: gebruik plakband

Neem een hechtpleister (het soort dat je gebruikt om kompressen vast te plakken op de huid) en plak die op de bovenkant van het masker, ter hoogte van de neusbrug. Ook hier is het doel: vermijden dat er bovenaan warme lucht ontsnapt naar je bril. 

Tip nr. 5: gebruik een anticondensspray

Ten slotte bestaan er ook anticondensproducten in de vorm van een spray of doekjes bestemd voor brilglazen. 

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België