Selecteer :
Ik heb een voorschrift

6 goede gewoontes voor zuivere lucht in huis

We zitten dezer dagen urenlang binnen. In deze periode van afzondering is het meer dan ooit nodig om een frisse wind in huis te laten waaien. En dan is het ook nog eens tijd voor de lenteschoonmaak! Dit zijn onze tips voor een gezonde leefomgeving.

1) Verlucht dagelijks je huis

Dat is de belangrijkste tip van allemaal. Verlucht alle ruimtes twee keer per dag gedurende 10 à 15 minuten, ongeacht welk weer het buiten is. Waarom precies? Om de lucht te verversen, de vochtigheid te beperken en je woning vrij te maken van schadelijke stoffen.

  • Denk ook aan de badkamer. Een warme, vochtige ruimte als de badkamer is een paradijs voor bacteriën en schimmels!
  • Ontwikkel de reflex om te verluchten na het poetsen, klussen of koken.

2) Zeg bye bye tegen chemische stoffen

Tal van producten en materialen geven chemische stoffen vrij. Onderhoudsproducten, verf, vernis en lijm … Ze bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) die allergeen, irriterend of kankerverwekkend kunnen zijn.

Zo ga je te werk:

  • Ruil alle insecticiden, huisparfums, luchtverfrissers en andere synthetische geurtjes in voor natuurlijke formules, zoals essentiële oliën.
  • Gebruik natuurlijke onderhoudsproducten of producten met een ecolabel (natriumbicarbonaat, witte azijn …).
  • Bescherm je handen bij het gebruik van chemische producten (klussen, tuinieren …).

3) Zuiver de lucht

Met bepaalde essentiële oliën kan je de lucht in huis zuiveren. Dat kan bijvoorbeeld met essentiële olie van eucalyptus of van tea tree, twee types met antivirale en antibacteriële eigenschappen. Zuiverende essentiële oliën bestaan ook als spray. Opgelet: ze beschermen je niet tegen COVID-19!

4) Verwijder geurtjes

Hangen er kookgeurtjes in huis? Verspreid dan gedurende een kwartier tien druppeltjes essentiële olie van citroen, eventueel in combinatie met twee druppeltjes essentiële olie van pepermunt.

Ruik je de leidingen van ver? Giet tien druppeltjes essentiële olie van citroen, gemengd met drie soeplepels natriumbicarbonaat en een glas witte azijn, in de gootsteen, lavabo of badkuip.

5) Wapen je tegen huisstofmijt

Ja, je moet je woning delen met je gezin, maar heus niet met huisstofmijten! Die microscopisch kleine indringertjes zijn alomtegenwoordig op bedden, tapijten, gordijnen, speelgoed en knuffelberen … Ze zijn een van de meest voorkomende bronnen van allergie!

  • Ververs je lakens wekelijks en was ze op 60 °C.
  • Beperk de temperatuur in de kamer  tot 18 à 19 °C.
  •  Stofzuig regelmatig de matten, vaste tapijten en het gestoffeerd meubilair in huis.

6) Ontsmet als je vreest voor COVID-19

Denk je dat het coronavirus aanwezig is op bepaalde oppervlakken in huis? Gebruik dan de juiste producten. Gebruik ontsmettingsmiddelen met 70% alcohol of meng minstens 40 ml javel met een liter water. Vergeet de klinken en lichtschakelaars niet! Volgens de eerste onderzoeken overleeft het virus enkele uren tot zelfs dagen, naargelang van het type oppervlak. Bekijk hier onze infographic voor meer informatie. En denk eraan: daarna het huis verluchten!

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België