Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Baby's bad

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw95418d58/Home/blog/E-zines/2022/102022-baby/bainbebe-bebe_cape_981X451.jpg

Wanneer en hoe vaak moet je baby in bad? Hoe verzorg je jouw baby tijdens dit badmoment en welke producten gebruik je daarvoor? Hier zijn onze tips om het badje zo aangenaam mogelijk te maken zodat jullie er samen kunnen van genieten.

Wanneer moet ik mijn baby een badje geven?

Daarover bestaan geen vaste regels. Om te weten wanneer je je baby in bad moet doen, vertrouw je best op je gezond verstand en luister je naar je kleintje.

Op welk moment geef je je baby best een bad?

De beste tijd om je baby in bad te doen, is wanneer hij/zij wakker is en rustig. Later, als je baby ouder is en jij weer aan het werk bent, kun je overwegen om het badje ‘s avonds te geven, als onderdeel van het ritueel om te gaan slapen. Bij de meeste baby’s heeft zo’n bad een kalmerend effect en dat bevordert de slaap. Geef je baby wel geen bad onmiddellijk na het eten. Al dat uitkleden, inzepen en verschonen kan tot braken leiden. Dit is ook het moment dat de baby het badwater kan vervuilen…

Tips van een mama-apotheker

Als  je baby het bad niet leuk vindt, kun je hem of haar in een tetradoek wikkelen voordat je je kleintje in het water legt. Hierdoor zal de baby zich minder blootgesteld en dus veiliger voelen. Je kunt de baby ook geruststellen door hem met zijn voeten of handen aan de randen van het bad te laten voelen. Vergeet ook niet de kamertemperatuur te controleren, die moet tussen 22 en 24°C zijn, zodat hij geen kou vat.

cranberry

Hoe vaak moet ik mijn baby een bad geven?

In de eerste maanden, zolang je baby niet kruipt en niet vuil wordt, is het niet nodig hem of haar elke dag in bad te doen. Zeker als je bij elke luierwissel de billetjes reinigt en het gezicht en de handen regelmatig wast.

Voor peuters bevelen artsen 2 tot 3 keer per week een badje aan, bij een temperatuur tussen 35 en 37°C. Dit zal hun kwetsbare huid helpen beschermen, vooral in geval van eczeem of atopische dermatitis.

Water, zeker hard water, heeft een uitdrogend effect.

Het advies van je Multipharma-apotheker

  • Wanneer je baby hoge koorts heeft, geef hem dan geen koudwaterbad om de temperatuur omlaag te brengen. Hij kan in een warmteshock geraken of stuiptrekkingen krijgen door het temperatuurverschil.
  • In het geval van windpokken, was de baby met een washandje, totdat de puistjes verdwijnen. Als je de puistjes en korstjes in het badwater laat weken, kunnen ze zeer besmettelijk worden.

Hoe verzorg je jouw baby tijdens het badmoment?

Eigenlijk gebeurt de specifieke verzorging van je baby vooral na het bad. Zodra hij of zij schoon en ontspannen is, wikkel je je kleintje in een zachte handdoek en leg je hem op het aankleedkussen voor de verzorging.

  • Navelstreng: om infectie te voorkomen en te bevorderen dat de navelstreng afvalt (1 tot 3 weken na de geboorte), gebruik je een wattenstaafje gedrenkt in een zoutoplossing om alle restjes te verwijderen en alle plooien schoon te maken. Droog de navelstreng vervolgens met een extra wattenstaafje.
  • Neus: tot je baby zijn neus kan snuiten, reinig je zijn of haar neus met een zoutoplossing om de neusgaten vrij te maken. Een wattenstaafje wordt niet aanbevolen, omdat je het neustussenschot zou kunnen verwonden.
  • Oren: reinig de achterkant en de oorschelp van de oren met een klein nat kompres gedrenkt in fysiologisch serum. Het gebruik van wattenstaafjes wordt niet aanbevolen. Het kan het oorsmeer naar binnen duwen en het trommelvlies beschadigen. Op de lange duur kan dit leiden tot infecties en verstopte oren.
  • Ogen: dompel twee steriele compressen (geen watten), één voor elk oog, in een zoutoplossing en wrijf ze voorzichtig van buiten naar binnen over de ogen om kleine korstjes te verwijderen. Dit zal helpen om terugkerende oogontstekingen te verminderen.
  • Melkkorstjes: deze gelige korstjes worden veroorzaakt door een teveel aan talg op de hoofdhuid en vereisen speciale verzorging om te verhinderen dat ze steeds terugkomen. Je mag ze niet zomaar droog verwijderen, omdat dit de hoofdhuid kan irriteren. Jouw apotheker heeft specifieke gels of shampoos die je een paar minuten kunt laten intrekken.

babyverzorging

haarverlies

Welke producten gebruik je tijdens en na het bad van je baby ?

De babyhuid is gevoeliger en kwetsbaarder dan die van volwassenen en heeft aangepaste producten nodig die de huidbarrière respecteren en versterken tijdens en na het bad. De huidbarrière beschermt tegen agressieve invloeden van buitenaf en houdt de hydratatie op peil.

Bij Multipharma vind je een ruim en kwalitatief aanbod voor het bad en de verzorging van je baby, waaronder veel biologische en/of natuurlijke producten.

De TOP 10 voor het bad en de verzorging van je baby


1. Zachte,  alcoholvrije reiniger
Of het nu gaat om vloeibare zeep, wasgel, schuim of tabletten, producten om je baby te wassen, bevatten geen uitdrogende alcohol of irriterende ingrediënten. Als je baby eczeem heeft of een zeer droge huid, kies dan voor een wasolie die de beschermende hydrolipidenfilm versterkt. 
2. Vochtinbrengende lotion, speciaal voor baby’s
Het houdt de huid zacht en soepel na het bad. Kies een aangename, smeltende textuur om er een echt geniet-moment van te maken. Baby's vinden het fijn om gemasseerd te worden!
3. Cold Cream
De rijke en comfortabele textuur versterkt de hydrolipidenfilm van de opperhuid en beschermt haar tegen de agressies van de winter of het uitdrogende effect van een bad. 
4. Shampoo
Om het haar van je baby te wassen, kies je een speciale shampoo die niet in de ogen prikt en de hoofdhuid ontziet. Giet een beetje product in je handen en breng de shampoo zachtjes aan en wees extra voorzichtig rond de fontanel. 
5. Reinigingsmelk of micellair water
Babylotion of micellair water is perfect voor de dagelijkse reiniging en heeft het voordeel dat je het kunt gebruiken zonder af te spoelen. 
6. Wattenstaafjes
De speciale wattenstaafjes voor baby's hebben een zeer zacht, ergonomisch uiteinde om het risico op verwondingen te vermijden. 
7. Steriele wattenschijfjes en compressen
Zorg dat je altijd steriele wattenstaafjes of steriele compressen bij de hand hebt om de ogen, neus, mond, handen en billetjes van je baby schoon te maken. 
8. Fysiologisch serum
Op basis van natriumchloride en gezuiverd water, is fysiologisch serum antiseptisch en veilig. Het wordt gebruikt voor oog-, neus-, oor- en navelstrenghygiëne. 
9. Zinkoxide zalf 
Het verlicht en behandelt luieruitslag. De zalf vormt een beschermende film op de huid en de zinkoxide absorbeert vocht. 
10. Oleocalcaire zalf 
Op basis van olijfolie en kalkwater (of natriumcarbonaat) is deze oleocalcaire zalf een vette substantie die de huid voedt, beschermt en herstelt. Zonder spoelen is het perfect voor het voorzichtig reinigen van ontlasting die aan baby's billen vastzit.

Ontdek ons Dossier Mama & Baby en vind antwoorden op de meest voorkomende vragen die aanstaande en jonge moeders hebben over hun gezondheid en die van hun baby.
Dossier Mama & baby

Aanbevolen producten

uriage baby


Eerste Reinigend Water - Uriage Baby


Dit zeep- en alcoholvrije reinigingswater met een fysiologische pH-waarde maakt de huid zacht en gekalmeerd. Zonder spoelen, reinigt het zachtjes en verwijdert onzuiverheden met een wattenschijfje. Ideaal voor het gezicht, lichaam en zitvlak.


cicaplast


Cicaplast B5 Balsem - La Roche-Posay


Deze veelzijdige zalf is verrijkt met madecassoside (een herstelbevorderend ingrediënt), kalmerende panthenol en antibacteriële stoffen. Kalmeert en beschermt de geïrriteerde huid en dat helpt bij het herstel van de huidbarrière. Met thermaal bronwater van La Roche-Posay.


Mustela


Liniment Reiniging van het zitvlak- Mustela


Het Liniment reinigt de babybilletjes in alle zachtheid en beschermt de babyhuid tegen agressies veroorzaakt door vocht en de wrijving van luiers. Op basis van extra vierge olijfolie, bevat geen parfum en bestaat voor 99% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong.


Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België