Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Wat zijn de verschillende soorten babyeczeem en hoe behandel je ze?


De belangrijkste vormen van babyeczeem zijn atopisch eczeem, contacteczeem en seborroïsch eczeem. Omdat de babyhuid erg kwetsbaar is, vereisen deze veelvoorkomende huidaandoeningen de juiste verzorging. Ze kunnen jeuk, rode vlekken en uitslag veroorzaken die zorgen voor pijn en ongemak.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw7d6667a9/Home/blog/Eczéma/eczema-article-2-981x654.jpg?sw=768&sfrm=png

Heeft je baby last van rode vlekken of een korrelige huid, of krabt je kindje tot het bloedt? Dan lijdt je baby waarschijnlijk aan een vorm van eczeem. Onbehandeld kan deze inflammatoire huidziekte de levensvreugde van je baby, en die van jou, aantasten. Maar ze heeft ook een invloed op de slaap en kan leiden tot zichtbare littekens. Hier volgen de meest voorkomende vormen van eczeem bij baby's.

Wat zijn de 3 soorten eczeem bij baby's?

Contacteczeem

Contacteczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op een irriterende stof, zoals langdurig huidcontact met urine en luiers (luieruitslag), het gebruik van wasmiddelen, verzorgingsartikelen die te sterk geparfumeerd zijn, … Ook te agressieve producten, zoals babydoekjes die alcohol bevatten, zijn boosdoeners. Vergeet niet dat de tere babyhuid hypoallergene, pH-neutrale formules nodig heeft omdat de huidbarrière nog niet volledig ontwikkeld is.
Seborroïsch eczeem

Deze vorm van eczeem wordt veroorzaakt door overmatige talg- of sebumproductie. Symptomen zijn onder andere rode, schilferige plekken op de hoofdhuid, het gezicht en in huidplooien. Wanneer seborroïsch eczeem zich vooral manifesteert op de hoofdhuid, spreekt men in de volksmond over ‘melkkorstjes’. Dit zijn gelige, vettige, schilferige plekken op de hoofdhuid. Over het algemeen veroorzaakt het geen ernstige jeuk en verdwijnt het vanzelf na een paar weken of maanden.
Atopisch eczeem bij zuigelingen

Atopisch eczeem of atopische dermatitis wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Enerzijds reageert het immuunsysteem overmatig op omgevingsfactoren, zoals koude of droge lucht, wat leidt tot een ontstekingsreactie. Anderzijds heeft de huidbarrière een tekort aan lipiden en vormt ze geen effectieve beschermende laag op de huid, waardoor virussen en bacteriën kunnen binnendringen. Atopisch eczeem kan verschijnen in de eerste levensmaanden en verdwijnt vaak voor de puberteit. De symptomen zijn jeuk, roodheid en uitslag op het gezicht, de handen, de voeten en in huidplooien.

5 oplossingen om eczeem bij je baby dagelijks te verlichten

Om opstoten van eczeem te voorkomen en de ongemakkelijke en pijnlijke symptomen van babyeczeem te verlichten, raden gezondheidsdeskundigen een reeks maatregelen aan die je dagelijks kan toepassen:

1. Hydrateer de huid van je baby
Breng elke dag een verzachtende babycrème aan, ook bij opstoten van eczeem, om een beschermend schild te vormen tegen bacteriën en externe elementen. Dit kan eczeemopstoten helpen voorkomen.

2. Vermijd irriterende stoffen
Verban zeep en reinigingsmiddelen die de huid van je baby kunnen irriteren. Kies liever hypoallergene formules speciaal voor de allerkleinsten. Geef de voorkeur aan overvette zeep of wasproducten voor baby's met een atopische huid. In de apotheek vind je een breed assortiment.

3. Vermijd voedselallergenen
Denk je dat je baby allergisch is voor een voedingsmiddel? Praat erover met je kinderarts. Hij kan je aanraden om dit voedingsmiddel uit het dieet van je kind te schrappen. Voedingsmiddelen kunnen immers opstoten van atopisch eczeem veroorzaken.

4. Geef je baby niet te vaak een bad
Het klinkt misschien vreemd, maar water droogt de huid uit. Daarom wordt aangeraden om je baby niet elke dag een bad te geven en lauw water te gebruiken.

5. Zorg dat je baby het niet te warm heeft
Kleed je baby licht met zachte en natuurlijke materialen, zoals katoen, om overmatig zweten te voorkomen.

Wat zijn de medische behandelingen voor eczeem bij baby’s?

Als je baby een opstoot van eczeem heeft, kan de pediater of arts de volgende behandelingen voorschrijven in functie van de diagnose:

Crèmes met corticosteroïden
 
Crèmes met corticosteroïden worden vaak gebruikt om eczeemopstoten te behandelen. Ze helpen de ontsteking, roodheid en jeuk te verminderen. Ze bevatten corticosteroïden, afgeleiden van cortisone, met ontstekingsremmende eigenschappen.
Antihistaminica

Antihistaminica kunnen helpen om de jeuk die gepaard gaat met eczeem te kalmeren.

Ons productadvies

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwb8ca2d3c/Home/blog/HealthCommunity/Let's%20Talk/022023-letstalk-eczema-psoriasis/lt-peau-landing-nl3.png

Let's Talk
Eczeem en psoriasis


Bekijk de video samenvatting van de Let's Talk webinar over eczeem en psoriasis, gegeven door onze gespecialiseerde apothekers, Evelyn en Jan.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw102093e6/Home/blog/Eczéma/eczema-adulte-981x451.png

Dossier
Eczeem


Ontdek ons dossier over eczeem. We bespreken er de verschillende type eczeem bij kinderen en volwassen en geven tips en producten om eczeem te verzachten en opstotten te voorkomen.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België