Doe mee aan de RECUPILLS-challenge tussen de 5 en 30 juni. Meer info >

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Welke verschillende soorten behandeling zijn er tegen acne?

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw449d2e00/Home/blog/E-zines/2022/Acné.png

Goed begrijpen om beter op te treden: dat is wat wij voorstellen op deze pagina gewijd aan acne behandeling. Wij hebben alle nuttige informatie bijeengebracht over acne, een complex fenomeen dat nog altijd deels miskend blijft, zoals de definitie, oorzaken, factoren die het fenomeen verergeren, verschillende soorten anti acne crème en gebruiksaanwijzingen voor deze producten.

Hoe ontstaat acne?

Vooraleer dieper in te gaan op de verschillende soorten acne behandeling, beginnen we best met een definitie van dit fenomeen.

Acne is de benaming van een aandoening die verband houdt met een ontsteking van de haarzakjes. De oorzaken en de problemen die hiermee gepaard gaan, zijn tot op vandaag slechts gedeeltelijk bekend. Maar we kennen wel het proces hoe een puistje ontstaat, en dit geeft ons waardevolle aanwijzingen om te bepalen welk type anti puisten crème men best gaat gebruiken:

  • Al onze haartjes groeien uit een klein zakje, dat "haarzakje" wordt genoemd. Deze haarzakjes bevinden zich in de opperhuid. Wanneer de haartjes groeien, komen ze naar buiten via de poriën van onze huid.
  • Elk zakje is verbonden met een talgklier, die dient om talg te produceren om de huid, de haartjes en het haar soepel te houden. Als er teveel talg geproduceerd wordt (overmatige talgproductie), dan kan deze talg niet meer correct geëvacueerd worden.
  • In combinatie met kleine, dode cellen, zal deze talg zich uiteindelijk onder de poriën gaan ophopen, waardoor de poriën verstopt zitten. In sommige gevallen wordt deze verstopping versterkt door een fenomeen van hyperkeratinisatie: de versnelde productie van cellen die de opperhuid dikker maken en versterken.
  • Omdat talg de voedingsbodem bij uitstek is voor micro-organismen die van nature onder de opperhuid aanwezig zijn, zorgt overmatige talgproductie dat zij zich exponentieel gaan ontwikkelen. Een van die micro-organismen is de bacterie Cutibacterium Acnes, die ontsteking van de haarzakjes veroorzaakt, iets wat in de vorm van puistjes zichtbaar is. In sommige gevallen is een antibiotica zalf tegen acne noodzakelijk om deze bacterie te bestrijden.

De oorzaken begrijpen om een goede acne behandeling te bepalen

Nu we begrijpen hoe puistjes ontstaan, is het belangrijk om onze aandacht te richten op de belangrijkste oorzaken van teveel talg en van de verstopping van de poriën. Door het ontstaan van acne te begrijpen, kunnen we immers een acne behandeling voorstellen die geschikt is voor de specifieke situatie.

De rol van hormonen voor het ontstaan van acne

De werking van de talgklieren wordt door hormonen bepaald: een te hoog gehalte oestrogenen remt deze activiteit af, terwijl een hoog gehalte androgene hormonen overmatige productie van talg bevordert.

In deze context verklaren hormonale schommelingen, die typisch zijn voor de puberteit, de aanzienlijke toename van acne bij adolescenten. Hormonale acne behandelen is op die leeftijd nodig, omdat acne optreedt in een levensfase waarin men emotioneel en psychologisch gevoeliger is.

Het gehalte androgene hormonen varieert trouwens tijdens de volledige vrouwelijke cyclus. Dit verklaart waarom sommige vrouwen lijden aan een opstoot van acne wanneer ze hun maandstonden hebben of binnenkort moeten hebben.

Sommige ziektes of syndromen (zoals het polycystisch ovariumsyndroom) veroorzaken eveneens hormonale stoornissen die een acne gezichtsbehandeling, of een behandeling op de rug of de borstkas vereisen.

Tot slot kan ook stress bij sommige mensen het ontstaan van acne bevorderen. Stress leidt tot de afscheiding van verschillende hormonen, waaronder cortisol en androgenen, die potentieel verantwoordelijk zijn voor een overmatige talgproductie en interfolliculaire cellen (hyperkeratinisatie), wat de verstopping van de poriën in de hand werkt.

Nu de rol van de hormonen duidelijk is, beoogt de strategie van de acne behandeling om het hormonale evenwicht te herstellen. Hoewel hormonen een belangrijke rol spelen bij het opduiken van acne, zijn er ook andere factoren die van belang zijn.

Genetische aanleg

Sommige mensen zullen nooit een acne bij volwassenen behandeling of een acne behandeling tijdens hun adolescentie nodig hebben, omdat ze gewoon geen neiging vertonen om acne te krijgen. Andere mensen lijken dan weer een natuurlijke aanleg voor acne te hebben, en met ieder om een reden die veel ingewikkelder is dan een bepaald huidtype: iemand met een vette huid kan van acne gespaard blijven en omgekeerd kan iemand met een droge huid toch puistjes krijgen.

Hoewel de implicatie van de genetische factor voor het opduiken van acne nog niet wetenschappelijk is bewezen, werd op grote schaal vastgesteld dat sommige mensen die door acne worden getroffen ook andere gevallen in de familie hebben.

Omgevingsfactoren

Sommige omgevingsfactoren bevorderen de verstopping van de poriën, waardoor acne ontstaat. Dit is met name het geval door vervuiling, stof en een klimaat dat zweten in de hand werkt.

Hetzelfde geldt voor de mondmaskers die we dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naast het effect dat acne erger wordt door de wrijving, speelt langdurig een masker dragen ook een bepalende rol omdat een klimaat ontstaat dat voor acne gunstig is: vochtigheid, een verhoging van de pH van de huid, een hogere temperatuur van de huid, toename van de talgafscheiding en microbiotisch onevenwicht van de huid.

Microbiotisch onevenwicht van de huid

Onze huid is van nature gekoloniseerd door duizenden beschermende micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels en mijten, die onderling een evenwichtig ecologisch systeem vormen. Wanneer deze huidflora wordt verstoord, kunnen sommige bacteriën zich overmatig ontwikkelen en ontstekingsfenomenen of huidziekten veroorzaken, waaronder acne.

In geval van acne is de uitbreiding van de bacterie Cutibacterium Acnes, zoals we hiervoor hebben gezien, verantwoordelijk voor de ontsteking van de haarzakjes. Het voorschrijven van antibiotica tegen acne is dan ook soms noodzakelijk om dit tegen te houden.

Het actiegebied van een acne behandeling

Om acne natuurlijk te behandelen, bestaan er vele oplossingen. De keuze gaat uit naar de ene, de andere of een combinatie van verschillende oplossingen, naargelang de aard en de ernst van het probleem. We onderscheiden vier actiegebieden van acne behandelingen:

  • controle van de talgafscheiding om overmatige talgproductie te vermijden;
  • versnelling van de afstoot van dode huidcellen om hyperkeratose te vermijden;
  • behandeling van infecties te wijten aan de toename van bacteriën;
  • vermindering van de ontsteking van het haarzakje.

In alle gevallen is geduld de boodschap. Er kunnen heel wat vruchteloze pogingen voorafgaan om de exacte oorsprong van het probleem te bepalen, en bijgevolg het type acne behandeling die voor uw specifieke situatie geschikt is. Of het nu gaat om medicatie tegen acne voorgeschreven door de dermatoloog, of om een ander middel tegen acne, het zal enkele dagen en soms zelfs enkele weken duren voordat een aanzienlijke verbetering merkbaar is.

Bestaan er 'zware' behandelingen tegen acne?

Sommige patiënten kloppen bij hun dermatoloog aan met de uitdrukkelijke vraag om "een ZWARE acne behandeling" te krijgen. Het is aan de arts om na te gaan wat zijn patiënt daarmee bedoelt. Meestal is dit een uitdrukking om ontreddering te luchten over het uitblijven van doeltreffende resultaten van een acne behandeling die voordien uitgeprobeerd werd.

Wat deze patiënten willen door zich zo te uiten, is iets wat medisch gezien niet als objectief gekwalificeerd kan worden, namelijk een doeltreffende acne behandeling. Zoals we al hebben uitgelegd, schuilt de sleutel van het probleem in een goede afstemming tussen de oorzaak van de acne en de werking van de voorgestelde behandeling, die wat tijd kan vergen.

Verschillende acne behandelingen

De anticonceptiepil

Sommige anticonceptiepillen worden voorgeschreven in het kader van een acne behandeling. Het gaat om zogenaamde oestroprogestatieve pillen: de oestrogenen en de progesteron zorgen ervoor dat de talgklieren minder actief worden, waardoor ze dus minder talg produceren.

Antibiotica

Bij acne die met ontsteking gepaard gaat, kan een behandeling met antibiotica worden voorgeschreven. Deze behandeling mag echter niet langer dan drie maanden duren. Antibiotica vernietigen de pathogene bacteriën, maar ook de bacteriën die ons organisme nodig heeft om goed te kunnen werken. Daarom mag een behandeling met antibiotica niet te lang duren en is het sterk aangeraden om tegelijk ook probiotica in te nemen.

In eerste instantie schrijven artsen en dermatologen gewoonlijk antibiotica voor die tot de klasse van de cyclines behoren. Toch moet men erop letten dat deze moleculen gevoelig zijn voor licht. Bijgevolg is bescherming tegen zonlicht sterk aangeraden, om een reactie op zonnestralen te voorkomen, zelfs in de winter.

Als deze acne behandeling niet werkt, dan wordt een antibioticum uit de klasse van de macroliden voorgeschreven.

Isotretinoïne

In geval een behandeling met antibiotica niet helpt of bij zeer erge acne die gepaard gaat met grote risico's op littekenvorming, schrijven dermatologen isotretinoïne voor, een derivaat van vitamine A. Het is van absoluut belang om de inname van deze medicatie tegen acne voorgeschreven door de dermatoloog strikt te volgen, wegens de ernst van de mogelijke bijwerkingen. Het gaat om een teratogene stof, wat betekent dat deze stof de risico's op misvormingen tijdens de zwangerschap vergroot, en dit zelfs nog 6 maanden na inname tijdens de behandeling. Een deel van de medische opvolging bestaat dan ook uit de analyse van mogelijke zwangerschap bij de betreffende patiënte, om haar over de risico's op de hoogte te brengen. In sommige gevallen nodigt de voorschrijvende arts de patiënte uit om haar voorbehoedsmiddel te combineren met het gebruik van een condoom of met dringende contraceptiemaatregelen.

Crèmes

Anti acne crèmes die door dermatologen worden aanbevolen, bestrijden infecties, verminderen de ontsteking en/of regelen de aanmaak van talg. Gewoonlijk bevatten deze crèmes benzoylperoxide, retinoïden of een antibioticum.

Zink

Bij acne bij adolescenten (hormonale acne) is een natuurlijke behandeling vaak voldoende. Men raadt aan om tabletten met zink in te nemen. Zink is niet alleen van fundamenteel belang voor de groei van adolescenten, het versterkt ook de immuniteit en heeft eigenschappen die acne tegengaan (ontstekingsremmend en wondherstellend).

Een aangepaste routine, in combinatie met acne behandeling

Door een aantal reflexen in uw dagelijkse routine te integreren, kunt u het algemene aspect van uw huid verbeteren, en tegelijk de effecten van een acne behandeling op lange termijn ondersteunen. Avène, La Roche Posay, Eucerin, Nuxe en Vichy zijn merken die verzorgingsproducten voorstellen, die u vaak, net als een ander middel tegen puistjes in de apotheek aantreft. Die door dermatologen worden aanbevolen, bestrijden infecties, verminderen de ontsteking en/of regelen de aanmaak van talg. Gewoonlijk bevatten deze crèmes benzoylperoxide, retinoïden of een antibioticum.

Een milde maar zorgvuldige reiniging van uw huid

's Morgens en 's avonds is het aanbevolen om uw gezicht met een micellaire lotion, een reinigende gel voor huid aangetast door acne of een doekje zonder zeep te reinigen. Toch moet u opletten dat u uw huid niet te vaak of te agressief reinigt. Hierdoor riskeert u immers om de talgklieren teveel te stimuleren, wat het omgekeerde effect veroorzaakt.

Gebruik van niet-comedogene producten

Heel wat verzorgingsproducten of make-up bevatten comedogene ingrediënten. Dit zijn stoffen die de poriën verstoppen. De benaming 'comedogeen' verwijst naar de term 'comedo', een wetenschappelijke term die een verstopte huidporie (mee-eter) aanduidt. Men maakt onderscheid tussen open mee-eters (zwarte puntjes) en gesloten mee-eters (witte puistjes). Het gebruik van comedogene producten houdt een risico in om de werking van een acne behandeling te belemmeren.

Lees de aanwijzingen op de verpakking van uw producten: sommige merken vermelden specifiek 'niet comedogeen' en vormen zo een goede aanduiding van de compatibiliteit.

Gebruik van maskers en peelings

Peelings moeten met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt en worden zelfs sterk afgeraden in geval van acne met ontsteking, omdat het risico bestaat dat de getroffen zones nog meer geïrriteerd raken. In het algemeen geldt dat hoe minder u acnepuistjes aanraakt, hoe beter ze zullen genezen. In dezelfde lijn geldt dat ze een zelfde irritatie veroorzaken als mondmaskers, sjaals en pony's, die het aspect van acne in het gezicht kunnen verergeren.

Omgekeerd kan een zachte peeling die eenmaal per week wordt uitgevoerd voor zwarte mee-eters een goede behandeling zijn. Dit laat toe om uw huid diep schoon te maken en de poriën vrij te maken. Wij raden ook aan om een zuiverend masker te gebruiken kort nadat u uw huid goed gehydrateerd hebt. Net als een acne behandeling kunnen peelings soms de huid uitdrogen, en paradoxaal kan een zeer droge huid de aanmaak van talg en hyperkeratinisatie doen toenemen. Dit is een fysiologische reactie die de huid en de haartjes soepel houdt in geval van dehydratatie.

larocheposay


Effaclar Duo+ - La Roche Posay


Corrigerende en diepreinigende verzorging tegen onzuiverheden, anti-litteken en anti-terugkeer, voor huid met neiging tot acne.


yun


ACN cream - YUN


De lichte en hydraterende ACN crème bestrijdt puistjes en acne symptomen met goede bacteriën, de zogenoemde probiotica.


avene


Cleanance micellair water - Avène


Dagelijkse hygiëne van de vette gevoelige huid met onzuiverheden of met neiging tot acne.


"Teveel chocolade eten veraarzaakt acne. WAAR of NIET WAAR ?

In de wetenschappelijke wereld is het verband tussen voeding en acne een onderwerp waar tegenstrijdige meningen over bestaan. Studies over dit onderwerp hebben geen officieel uitsluitsel opgeleverd. Toch proberen de meeste onderzoekers erover eens te worden om te wijzen op de impact van suikerrijke voeding op een huid die al aanleg voor acne vertoont.
Zo zal een gezonde voeding met voorkeur voor voedingsmiddelen met een zwakke glucosewaarde goed aansluiten bij een aangepaste acne behandeling en een dagelijkse dermocosmetische routine.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België