Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.
Mensen met fibromyalgie lijden aan voortdurende en diffuse pijn. Deze specifieke vorm van pijn lijkt geen verband te houden met een letsel. Het fenomeen is nog niet opgehelderd maar er bestaan wel oplossingen om de pijn te verminderen en ermee te leren leven.
Spierpijn, gewrichtspijn, een brandend gevoel, pijnscheuten, ... Kenmerkend voor fibromyalgie is de voortdurende en diffuse pijn. Bovendien is het opmerkelijk dat deze pijn geen functie heeft. Het is immers geen alarmsignaal maar komt op een ‘abnormale’ manier voor: er zijn geen kwetsuren en de oorzaak van de pijn valt niet te achterhalen. Dokters vermoeden een genetisch, neurologisch, psychologisch, somnologisch en immunologisch verband.
Mensen met fibromyalgie krijgen spijtig genoeg vaak te maken met onbegrip in hun omgeving. Nochtans treft fibromyalgie 0,5 tot 5,8% van de algemene bevolking(1). Het is overigens sinds 1992 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en door het RIZIV erkend als een ziekte.
Fibromyalgie kan gepaard gaan met ofwel zware en voortdurende pijn van kop tot teen ofwel met meer ‘draaglijke’ pijn in het hele lichaam maar met daarbij ergere pijn op bepaalde punten, die zich naar een ander deel van het lichaam kunnen verplaatsen. Typisch is ook dat de pijn toeneemt door niet te bewegen of opsteekt tijdens een inspanning en verergert wanneer de persoon die inspanning onderbreekt.
Fibromyalgie komt ook tot uiting in de vorm van:
Ook andere symptomen kunnen opsteken: hoofdpijn, geheugenverlies, buikpijn enz.
Vandaag de dag is fibromyalgie nog niet te genezen. ‘Pijncentra’ bieden wel een aangepaste behandeling aan door teams die bestaan uit verschillende professionals. Er bestaan meerdere oplossingen om de pijn te verlichten of om er beter mee te leren leven:
België telt 35 pijncentra, onder andere in de universitaire ziekenhuizen van Leuven, Brussel en Gent.
Heb je nood aan ondersteuning of wens je nog meer informatie over fibromyalgie? Dan kan je steeds terecht bij de vereniging Focus Fibromyalgie Belgique .