Wegens de nationale staking (29/04) en de feestdag (01/05) kan de levering van je pakje vertraging hebben.

Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Fibromyalgie: pijn die het dagelijkse leven overneemt

Mensen met fibromyalgie lijden aan voortdurende en diffuse pijn. Deze specifieke vorm van pijn lijkt geen verband te houden met een letsel. Het fenomeen is nog niet opgehelderd maar er bestaan wel oplossingen om de pijn te verminderen en ermee te leren leven.

Pijn waarvan de oorzaak niet gekend is

Spierpijn, gewrichtspijn, een brandend gevoel, pijnscheuten, ... Kenmerkend voor fibromyalgie is de voortdurende en diffuse pijn. Bovendien is het opmerkelijk dat deze pijn geen functie heeft. Het is immers geen alarmsignaal maar komt op een ‘abnormale’ manier voor: er zijn geen kwetsuren en de oorzaak van de pijn valt niet te achterhalen. Dokters vermoeden een genetisch, neurologisch, psychologisch, somnologisch en immunologisch verband.

Mensen met fibromyalgie krijgen spijtig genoeg vaak te maken met onbegrip in hun omgeving. Nochtans treft fibromyalgie 0,5 tot 5,8% van de algemene bevolking(1). Het is overigens sinds 1992 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en door het RIZIV erkend als een ziekte.

De symptomen van fibromyalgie

Fibromyalgie kan gepaard gaan met ofwel zware en voortdurende pijn van kop tot teen ofwel met meer ‘draaglijke’ pijn in het hele lichaam maar met daarbij ergere pijn op bepaalde punten, die zich naar een ander deel van het lichaam kunnen verplaatsen. Typisch is ook dat de pijn toeneemt door niet te bewegen of opsteekt tijdens een inspanning en verergert wanneer de persoon die inspanning onderbreekt.

Fibromyalgie komt ook tot uiting in de vorm van:

  • slaapproblemen (moeilijkheden om in te slapen en vaak wakker worden tijdens de nacht), die gepaard gaan met vermoeidheid;
  • stramme spieren: de spieren doen er langer over om 's ochtends ‘los te komen’ en opnieuw beginnen bewegen is moeilijker als de persoon lange tijd in dezelfde positie is gebleven.

Ook andere symptomen kunnen opsteken: hoofdpijn, geheugenverlies, buikpijn enz.

Welke behandelingen bestaan er voor fibromyalgie?

Vandaag de dag is fibromyalgie nog niet te genezen. ‘Pijncentra’ bieden wel een aangepaste behandeling aan door teams die bestaan uit verschillende professionals. Er bestaan meerdere oplossingen om de pijn te verlichten of om er beter mee te leren leven:

  • Kinesitherapie vormt de hoeksteen van de behandeling en brengt een zekere verlichting door de persoon in beweging te brengen en zijn lichamelijke toestand, uithoudingsvermogen en lenigheid te verbeteren.
  • Pijnstillers kunnen net als andere behandelingen met geneesmiddelen (anti-epileptica, antidepressiva enz.) nuttig zijn.
  • Ergotherapie kan mensen helpen om een slechte houding te corrigeren, om hun woning aan te passen en kan hen leren om bepaalde dagdagelijkse handelingen beter uit te voeren.
  • Psychologische opvolging kan mensen helpen om er mentaal bovenop te komen of depressies – waarmee fibromyalgie in 40% (2) van de gevallen gepaard gaat – te overwinnen.
  • Ook andere benaderingen zoals sofrologie of relaxatie kunnen een zekere vorm van verlichting bieden.
  • ...

België telt 35 pijncentra, onder andere in de universitaire ziekenhuizen van Leuven, Brussel en Gent.

Heb je nood aan ondersteuning of wens je nog meer informatie over fibromyalgie? Dan kan je steeds terecht bij de vereniging Focus Fibromyalgie Belgique .

Tekst tot stand gekomen in samenwerking met Nadine Chard'homme, algologisch verpleegkundige en voorzitster van de vereniging Focus Fibromyalgie Belgique, en prof. dr. Etienne Masquelier, specialist algologie, fysieke geneeskunde en revalidatie en hoofd van het CHU UCL van Namen - campus Mont-Godinne en geassocieerd hoofd van de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel. (1) Sanam Kia and Ernet Choy. Update on Treatment Guideline in Fibromyalgia Syndrome with Focus on Pharmacology. Biomedicines 2017, 5, 20. (2) Richard H. Gracely, Marta Ceko and M. Catherine Bushnell. Fibromyalgia and Depression. Pain Research and Treatment. 2012; 2012: 486590.

Disclaimer : Dit artikel werd met de grootste zorg ontworpen, maar haar inhoud is algemeen en indicatief. Het dossier omvat niet alle medische aspecten. Indien er fouten zouden instaan, is Multipharma CVBA hier niet voor verantwoordelijk. Datum van de laatste versie: 01/2019.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2025 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België