Doe mee aan de RECUPILLS-challenge tussen de 5 en 30 juni. Meer info >

Selecteer :
Ik heb een voorschrift
Vaccinatie? 
Onze apothekers helpen je op weg. 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw4f3b985b/Home/blog/Dossier-vaccinaties/vaccin-981x451-4.jpg?sw=768&sfrm=png
Het najaar is klassiek de periode waarin de vaccinatie tegen covid, griep en pneumokokken gebeurt. Voor bepaalde risicogroepen blijft vaccinatie nog steeds erg belangrijk en de meest doeltreffende manier om zich te beschermen tegen bepaalde infectieziektes en zo complicaties te vermijden. Een vaccin geeft namelijk een paar dagen na toediening al een goede bescherming en kan ervoor zorgen dat mensen die toch besmet worden met een virus veel mildere klachten ontwikkelen. 

Baby’s en kinderen worden tijdens hun eerste levensjaar tegen een aantal virussen en bacteriën ingeënt omdat bij de geboorte de lichaamseigen afweer nog onvoldoende opgebouwd is. Bij elk contact met een ziekteverwekker gaat het lichaam zelf telkens antistoffen aanmaken om bij een volgend contact te kunnen optreden als afweermechanisme. Maar voor sommige ziekten die een gevaar of complicaties kunnen opleveren bij jonge kinderen kan een vaccin ervoor zorgen dat kinderen al op jonge leeftijd beschermd zijn. In België is polio de enige verplichte vaccinatie voor kinderen, maar over het algemeen wordt een breder aanbod aan vaccinaties toegediend tot de leeftijd van 18 maanden om onze kinderen te beschermen tegen ziektes als de mazelen, bof, meningitis, … 

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwe145f6ab/Home/blog/Dossier-vaccinaties/Patientenvideo%20screenshots.00_07_31_11.Still026.jpg?sw=1440&sfrm=jpg
Tijdens de adolescentie worden er vaak nog herhalingen toegediend van bepaalde vaccins omdat de beschermingsduur van sommige vaccins beperkt in de tijd is en een nieuwe dosis aanbevolen is om terug voldoende beschermd te zijn. Ook bij het covid-vaccin heeft men gezien dat verschillende boosters nodig zijn om de weerstand telkens terug aan te wakkeren. 

Bij gezonde volwassenen is de weerstand meestal voldoende ontwikkeld om infectieziekten te overwinnen en worden vaccinaties enkel in het kader van reizen naar bepaalde gebieden aanbevolen of als herhalingsdosis zoals bij tetanus. 

Echter, bij bepaalde doelgroepen met een verminderde weerstand is een jaarlijkse vaccinatie sterk aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad, met name tegen het griepvirus, en recent is daar ook covid bij gekomen. 
https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwbc0472a5/Home/blog/Seasonal-Campaigns/2023-9%20Complements%20&%20Vitamines/anne-phylactere-small.pngWist je dat onze apothekers nu ook vaccineren tegen griep en covid? 

Ik maak een afspraak >
Voor deze doelgroepen is het griepvaccin ook grotendeels terugbetaald
  • 50-plussers 
  • Zwangere vrouwen 
  • Chronisch zieken: mensen met astma, diabetes, een hartziekte, enz. 
  • Personen met verminderde weerstand 
  • Personen die in een gemeenschap of instelling verblijven: woonzorgcentrum, psychiatrische instelling of instelling voor personen met een beperking 
  • Personeel in de gezondheidssector 
  • Personen die onder hetzelfde dak wonen als voornoemde risicopersonen of met kinderen jonger dan 6 maanden  
Het Corona-vaccin is gratis voor alle personen die aangesloten zijn bij een mutuamiteit.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw4a48953b/Home/blog/Dossier-vaccinaties/vaccin-981x654-9.png
Tijdens de Corona-crisis waren alle helpende handen in de zorgsector nodig om de vaccinatiegraad te verhogen en zo groepsimmuniteit te bekomen waardoor het virus minder kans kreeg om te circuleren. Daarom werd voor het eerst ook beroep gedaan op de apotheker om mee te vaccineren en als laagdrempelige zorgverlener personen te bereiken die anders moeilijk gevaccineerd geraken.(omdat ze zich moeilijk konden verplaatsen naar een vaccinatiecentrum of geen vaste huisarts hebben).

Sinds 1 oktober 2023 is er een uitbreiding van de wetgeving goedgekeurd die de apotheker toelaat om ook tegen griep te vaccineren. 

Om de toegang tot een vaccin te vergemakkelijken voor de patiënt, is er een aantal jaren geleden een goedkeuring gekomen voor de apotheker om het griepvaccin ook voor te schrijven. Een extra consultatie om een voorschrift voor een griepvaccin te bekomen is dus niet meer nodig. Het blijft wel zinvol om jaarlijks minstens 1 keer langs te gaan bij een huisarts voor een algemene check-up van de gezondheid te laten doen. 

Veelgestelde vragen

Zoals bij alle vaccins kunnen er enkele ongewenste effecten optreden. Vaak voorkomende bijwerkingen bij een vaccinatie zijn: pijn bij injectie, erytheem (roodheid), zwelling, maar ook algemener koorts, hoofdpijn, spierpijn. Voor bijkomende informatie over bijwerkingen of (voor) de volledige lijst daarvan, raadpleeg uw apotheker, die u ook de bijsluiter van het betreffende geneesmiddel kan verstrekken.
NEEN, het is nu niet meer nodig om een voorschrift te halen bij de huisarts. Onze apothekers kunnen nu een voorschrift uitschrijven voor uw griepvaccin. Indien u recht heeft op een terugbetaling, wordt hier ook mee rekening gehouden.
Allergie op zich is geen contra-indicatie voor vaccinatie. Heb je ooit een onmiddellijke of ernstige allergische reactie gehad na een vorig vaccin of je had na inname van een geneesmiddel dringende medische zorg nodig? Dan krijg je beter geen vaccinatie als je ernstige allergische reacties (bv. anafylactische reacties) hebt ontwikkeld op één van de bestanddelen van het vaccin of dan gebeurt dit best in het ziekenhuis. De vaccins zelf bevatten geen bewaarmiddelen. Bespreek dit verder met je arts.
De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt vanaf twee weken na toediening en duurt slechts voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er namelijk andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast. Voor COVID wordt aangeraden om te vaccineren vanaf eind september tot eind oktober. Virologen verwachten een nieuwe opflakkering van besmettingen begin november, vandaar dat het dus belangrijk is om zich tijdig te laten vaccineren, zodat de bescherming optimaal is op het moment van een epidemie. Er is slechts 1 type vaccin, namelijk het XBB vaccin en dit kan toegediend worden aan alle personen, ongeacht welk vaccin ze hiervoor reeds kregen tegen COVID tijdens de vorige campagnes.
Ben je ouder dan 65 jaar of heb je een verhoogd risico op een invasieve pneumokkeninfectie*, vergeet dan ook het pneumokokkenvaccin niet. Dit vaccin moet niet jaarlijks, maar wel om de 5 jaar herhaald worden. Je kan er een levensbedreigende longontsteking (pneumonie) door voorkomen. Dit vaccin moet nog steeds voorgeschreven en toegediend worden door de huisarts.
Als u zich ziek of koortsig voelt, hoest of symptomen van een verkoudheid hebt, neem dan contact met uw apotheker om uw afspraak uit te stellen tot het moment dat u genezen bent.

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België