Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Antirimpelcrème


Huidveroudering is een natuurlijke, fysiologische reactie die in de eerste plaats te maken heeft met genetica, maar ook beïnvloed kan worden door andere omgevings- en gedragsfactoren. Dit wil zeggen dat niemand aan dit proces ontsnapt, maar dat we hier niet allemaal op dezelfde manier doorgaan. Gelukkig kan een goede dagelijkse hygiëne in combinatie met een gezonde levensstijl en een geschikte antirimpelcrème u helpen om de veroudering van uw huid af te remmen.

https://www.multipharma.be/dw/image/v2/BDGN_PRD/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwe27a0e12/Home/Blog/creme-9.jpg?sw=768&sfrm=png

Antirimpelcrème en huidverouderingscrème: hoe werken ze?

Antirimpelcrèmes zijn verzorgingsproducten die rimpels doen afnemen en die het algemene, fysieke aspect van de huid verbeteren. Ze worden vaak gebruikt door mensen die de tekenen van huidveroudering willen afremmen of voorkomen. 


Er zijn talrijke antirimpelcrèmes verkrijgbaar op de markt, elk met hun eigen actieve ingrediënten. Om te begrijpen hoe deze crèmes werken, is het essentieel dat u eerst begrijpt hoe huidveroudering zelf precies in zijn werk gaat. Hierbij een beetje uitleg. 

De verschillende huidlagen

De huid is samengesteld uit verschillende lagen die elk een specifieke functie vervullen. 

· Het strateum corneum (hoornlaag)

De hoornlaag is de bovenste laag van de epidermis die voornamelijk uit dode cellen bestaat die voortdurend vernieuwd worden. Dit verschijnsel is beter bekend als het "desquamatiefenomeen". Deze laag zorgt voor een beschermende barrière en helpt vooral tegen uitdroging. 

· De epidermis (opperhuid)

Direct onder de hoornlaag bevindt zich de opperhuid die samengesteld is uit keratinocyten die fungeren als bakstenen om zo een beschermende laag te vormen, ook gekend als de hydrolipidenbarrière. Een "cement" rijk aan lipiden zorgt voor het behoud en de cohesie van deze "bakstenen muur" terwijl het hyaluronzuur dan weer zorgt voor een goede hydratie van de huid. 

· De dermis (lederhuid)

Onder de opperhuid bevindt zich een laag die de lederhuid wordt genoemd. De dermis is dikker dan de epidermis en bevat alle structurele componenten van de huid, in het bijzonder: 

· Collageenvezels die zorgen voor de stevigheid, weerstand en soepelheid van de huid. 

· Hyaluronzuurmoleculen die water vasthouden voor het behoud van een goede hydratie van de huid en die bijdragen aan de juiste ondertoon. 

· Elastische vezels die uitrekken en naar hun oorspronkelijke staat terugkeren zoals veren die instaan voor de elasticiteit van de huid. 

Zoals u later in dit artikel zult begrijpen, is het voornamelijk hier dat huidveroudering plaatsvindt. 

· De hypodermis (onderhuid)

De hypodermis is de diepste laag van de huid. Deze laag is samengesteld uit cellen die adipocyten worden genoemd. Deze cellen staan in voor de opslag van vetten in het bloed. Het zichtbare aspect van gewichtstoename en -afname speelt zich in deze laag af. 

De oorzaken van het ontstaan van rimpels

Antirimpelcrèmes oefenen invloed uit op de epidermis en de dermis, de twee lagen die de grootste rol spelen in het proces van huidveroudering: 

· In de dermis: naarmate u ouder wordt, worden collageen en hyaluronzuur hier in kleinere hoeveelheden gesynthetiseerd en ook de kwaliteit ervan neemt af. Tegelijkertijd breken de elastische vezels af waardoor ze hun rol als « veren » niet langer uitoefenen. Het gevolg? Onze huid wordt minder gehydrateerd, is minder stevig, minder elastisch en ontspant zich. Het is precies zo dat rimpels dieper en zichtbaarder worden. 

· In de epidermis: met het ouder worden, maar ook door toedoen van omgevingsfactoren kan de beschermende laag in de epidermis (hydrolipidenbarrière genoemd) veranderen en bijgevolg het ontstaan van een droge en vochtarme huid bevorderen en dat is dan weer een uitlokkende factor voor het verschijnen van rimpels. 

De omgeving (blootstelling aan de zon, de wind, de vervuiling, etc.), maar ook uw genetisch profiel, uw levensstijl en het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor uw huidtype kunnen leiden tot vroegtijdige veroudering van de huid. Precies daarom is het noodzakelijk dat u steeds advies inwint bij een specialist zodat u een product kiest dat geschikt is voor uw huidtype. U kunt hiervoor bijvoorbeeld te rade gaan bij uw apotheker die u met plezier zal helpen. 

De voordelen van antirimpelcrèmes


Eerst en vooral moet u beseffen dat antirimpelcrèmes geen wondermiddelen zijn die het proces van huidveroudering kunnen stopzetten. Wat ze wel kunnen doen, is ervoor zorgen dat de verschijning van rimpels aanzienlijk vermindert en dat het uiterlijk van de huid in het algemeen verbetert door de huid te voeden. Zelfs de beste antirimpelcrèmes  op de markt zorgen slechts voor verbetering en niet voor mirakels. Voor optimale resultaten is het aanbevolen om uw antirimpelcrème elke dag aan te brengen volgens de instructies van de gebruiksaanwijzing van de producent. 

Tot slot is het belangrijk om u te focussen op de belangrijkste ingrediënten om de werking van antirimpelcrèmes goed te kunnen begrijpen: 

· Hyaluronzuur: zoals u hierboven reeds heeft gelezen, vermindert de aanmaak en de kwaliteit van hyaluronzuur met de leeftijd. Een extra aanvulling is dus essentieel in de strijd tegen uitdroging van de huid. 
· Vitamine C: deze vitamine is gecategoriseerd als anti-aging vanwege haar anti-pigmentatiewerking en haar vermogen om de collageenproductie te bevorderen. Vitamine C is een anti-oxydant die er -samen met andere oxidantia zoals bv. vitamine A en E, ervoor zorgt dat vrije radicalen in het lichaam geneutraliseerd worden.
· Retinol: dit is een component aanwezig in het merendeel van de antirimpelcrèmes vanwege zijn antipigmentwerking en om zijn vermogen om de aanmaak van elastine en collageen te bevorderen, maar ook om zijn exfoliërende werking die erg gunstig is voor de celvernieuwing. 
· Peptiden: deze kleine eiwitten activeren de celregeneratie en de collageenproductie. 
· Glycolzuur: dit ingrediënt bevordert de dikte van de huid, haar elasticiteit en haar stevigheid en voorkomt het verschijnen van pigmentvlekken. 
· Zonnebrandmiddelen: deze zijn noodzakelijk om de huid tegen UV-straling te beschermen en zo vroegtijdige veroudering van de huid tegen te gaan. 
· Ubiquinone, ook gekend als co-enzym Q10: deze natuurlijke antioxidant aanwezig in ons lichaam speelt een belangrijke rol in de productie van cellulaire energie en bij de bescherming tegen vrije radicalen. Dit bestanddeel wordt gebruikt in antirimpelcrèmes om de aanwezigheid van rimpels te verminderen, om het uiterlijk van de huid te verbeteren en om de huid te beschermen tegen beschadiging veroorzaakt door de zon en door vrije radicalen. 

Wat is het verschil tussen een antirimpelcrème en een antirimpelserum?

Antirimpelcrèmes en antirimpelserums zijn twee soorten huidverzorgingsproducten die gemaakt zijn om de tekenen van huidveroudering te helpen bestrijden. 


In het algemeen kan gesteld worden dat de belangrijkste verschillen tussen een crème en een serum zitten in de samenstelling en in de primaire functie van het product:

· Een serum is sterker geconcentreerd aan actieve bestanddelen en is bedoeld om specifieke huidproblemen effectief te behandelen (uitdroging, droogheid, pigmentvlekken, imperfecties, etc.). De structuur van een serum is lichter en meer vloeibaar waardoor een serum bijgevolg gemakkelijker opgenomen wordt door de verschillende huidlagen. 

· Een crème is rijker aan ingrediënten en dikker. Een crème hydrateert en voedt de bovenste laag van de huid en biedt comfort en bescherming tegen externe invloeden. Een serum en een antirimpelcrème vullen elkaar dus aan in de strijd tegen huidveroudering.

Toch is het zo dat het niet aanbevolen is om beide producten tegelijkertijd te gebruiken wanneer u last heeft van een vette huid. Antirimpelcrèmes zijn erg rijk aan lipiden en kunnen bijgevolg de vette uitstraling van de huid nog meer accentueren en zo imperfecties bevorderen. Kies in dit geval voor het aanbrengen van een antirimpelserum en vervolgens een licht hydraterende crème.

Moet u kiezen voor een antirimpel oogcrème?

Naast het serum en een standaard antirimpelcrème wordt een antirimpel oogcrème  sterk aangeraden om deze bijzonder gevoelige zone te beschermen en te behandelen: omdat het gebied rondom de ogen arm is aan talg- en zweetklieren en de huid veel dunner is, bevat het maar weinig lipiden en water, de twee belangrijkste componenten van de hydrolipidenfilm (beschermende barrière van de huid). Precies daarom is deze zone gevoelig voor droogte, uitdroging en externe agressies. En dit zijn allemaal zaken die het ontstaan van de eerste tekenen van veroudering bevorderen. 

Wat is het verschil tussen een anti-aging crème en een antirimpelcrème?

Een antirimpelcrème is bedoeld om rimpels en fijne lijntjes te bestrijden die met het ouder worden op de huid verschijnen. Deze crème bevat dikwijls hydraterende ingrediënten en actieve stoffen die helpen om de huid glanzend en glad te maken en het verschijnen van rimpels te verminderen.

Een anti-aging crème daartegen, is bedoeld om de tekenen van huidveroudering op een meer globale manier te bestrijden. Hij bevat ingrediënten, zoals antioxidanten, peptiden en fruitzuren die de huid beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen, die de collageenproductie stimuleren en die de huid strakker maken. Deze kan ook ingrediënten bevatten die helpen de huidteint te verlichten en het verschijnen van ouderdomsvlekken te verminderen.

Het is belangrijk dat u de crème kiest die het best beantwoordt aan uw behoeften in functie van uw leeftijd, uw huidtype en de staat van uw huid. Bij duidelijke, uitgesproken rimpels is een crème voor diepe rimpels sterk aan te raden. Als u de tekenen van huidveroudering wenst te voorkomen of op een meer globale manier wenst te behandelen, is een anti-aging crème wellicht een betere oplossing. 

Arganolie voor het gezicht: een alternatief voor antirimpelcrème?

Arganolie is een zeer voedende en hydraterende olie voor de huid. Deze kan op het gezicht aangebracht worden om rimpels, droogheid, ouderdomsvlekken en acnelittekens te behandelen en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan bovendien ook worden gebruikt om huidirritatie te verlichten en roodheid te verminderen.

Om
arganolie voor het gezicht  te gebruiken, is het aanbevolen om deze te mengen met een andere olie, zoals hazelnootolie of jojoba-olie om zo de viscositeit te verdunnen. Breng een paar druppeltjes aan op het gezicht en de hals door zachtjes te masseren totdat de olie volledig door de huid is opgenomen.

Arganolie kan als alternatief voor antirimpelcrème gebruikt worden, maar dan liefst 's avonds omdat het een vette laag achterlaat op de huid. Er wordt aanbevolen om de olie de hele nacht in te laten werken voor de beste resultaten.

Bestaan er natuurlijke antirimpelcrèmes?

Ja, er zijn talrijke natuurlijke antirimpelcrèmes op de markt. Dit zijn antirimpelcrèmes die bestaan uit biologische en natuurlijke ingrediënten. Ze zijn speciaal ontworpen om de aanwezigheid van rimpels te verminderen en om het algehele fysieke aspect van de huid te verbeteren. Meestal zijn deze crèmes samengesteld uit ingrediënten, zoals olijfolie, abrikozenpitolie, aloë vera en karitéboter, die gekend zijn om hun hydraterende en voedende eigenschappen. U vindt deze zowel bij de apotheker als in biologische winkels.

Welke andere antirimpelbehandelingen zijn er?

Antirimpelcrèmes worden dagelijks aangebracht en hebben een voornamelijk preventieve werking. Terzelfdertijd bestaan er ook nog andere antirimpelbehandelingen. We geven u enkele voorbeelden:

· Filler injecties: dit zijn injecties op basis van hyaluronzuur en deze helpen met het opvullen van rimpels en holtes in het gezicht waardoor het er jonger en gladder uit gaat zien.

· Fractionele laserbehandeling: bij deze techniek wordt er met behulp van een laser huidweefsel afgebroken in kleine fragmenten, die vervolgens worden vervangen door nieuwe huidcellen. De fractionele laser is effectief bij de behandeling van rimpels en acnelittekens.


· Chemische peeling: bij deze techniek wordt er gebruikgemaakt van chemicaliën om de bovenste huidlagen te verwijderen, waardoor de onderliggende jongere en gladdere lagen tevoorschijn komen. Chemische peeling is effectief bij de behandeling van rimpels en ouderdomsvlekken.

· Platelet Rich Plasma-behandeling (PRP): bij deze techniek wordt het bloed van de patiënt gebruikt om bloedplaatjes te verkrijgen die rijk zijn aan groeifactoren. Deze bloedplaatjes worden vervolgens in de huid geïnjecteerd om de collageenproductie te stimuleren en om rimpels te verminderen.

Ook hier is het van cruciaal belang dat u een beroep doet op een gediplomeerde gezondheidsexpert om de antirimpelbehandeling die het best aan uw behoeften beantwoordt, te kiezen.

Ons productadvies

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België