Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Vermoeid? Dit zijn onze tips!

vermoeid tips

Gebrek aan daglicht, regenweer, stress op het werk,... Het is niet altijd evident om het hele jaar door bruisend en vol energie door te komen! Het liefst zou je soms gewoon een hele dag in bed blijven liggen... Dus, hoe krijgt je jouw energie terug?

Belang van slaap voor onze weerstand

Slaap is een van belangrijkste dingen voor je immuunsysteem. Wanneer je slaapt, geeft je immuunsysteem bepaalde eiwitten vrij. Deze eiwitten bestrijden infecties, ontstekingen en stress. Zit je met een slaaptekort? Dan produceert je lichaam minder van deze nodige eiwitten. En dus worden er minder infectiebestrijdende antilichamen aangemaakt. Je immuunsysteem verzwakt, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en virussen.

Weinig energie ?

Is het voor jou elke ochtend weer een ware marteling om uit bed te komen? Giet je de ene koffie na de andere achterover om niet de hele tijd te zitten geeuwen achter uw computerscherm? Voel je je down? Geen paniek: dit komt wel vaker voor, zeker in de herfst en winter. Een tekort aan zonlicht zou namelijk onze melatonineproductie ontregelen. Melatonine is een hormoon dat mee onze slaap en onze stemming regelt. Een goede slaaphygiëne is alvast een eerste vereiste om fris en monter uit bed te springen!

Vaste tijdstippen …

Het geheim van een verkwikkende slaap? Regelmaat! Om je energie terug op peil te krijgen, kan je in de eerste plaats een vaste routine aankweken: op regelmatige tijdstippen opstaan en gaan slapen. Heb je het eens laat gemaakt 's avonds, denk dan niet dat uitslapen tot een gat in de dag je zal helpen recupereren. Je komt beter uit bed op het gewone uur, zodat uw lichaam geleidelijk kan herstellen.

De ideale slaapduur ?

Om goed uitgerust te zijn, moet je ook voldoende uren slapen. Volwassenen zouden genoeg hebben met 7 tot 9 uur, terwijl tieners 8 tot 10 uur nodig hebben en kinderen 9 tot 11 uur. Het aantal uur varieert echter sterk van persoon tot persoon. Het komt er dus op aan je ideale slaapduur te bepalen. Daarvoor volstaat het om te testen hoeveel uur je nodig hebt om uitgerust op te staan. 

Tips om beter te slapen

Een goede nachtrust bereid je al de avond voordien voor!

  • Vermijd rijke en overvloedige maaltijden, want een moeilijke spijsvertering kan je slaap verstoren.
  • Drink geen opwekkende dranken meer, zoals koffie, thee of cola. Geniet liever van een relaxerende thee.
  • Vermijd ook te stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan, zoals sport.
  • Schakel al je toestellen (tv, smartphone, tablet,...) uit, ongeveer een halfuur voor het slapengaan. Het felle schermlicht verstoort immers de afscheiding van melatonine, het hormoon dat het ‘slaapsignaal’ geeft. Je kan beter een goed – maar wel liefst niet te spannend – boek lezen in het halfduister …

Een slaapbevorderende kamer

Een goede nachtrust vereist ook degelijk beddengoed.

  • Kies een hoofdkussen waarbij uw nek en hoofd op één lijn liggen.
  • Kies voor een goede matras, niet te hard maar ook niet te zacht. Slaap je op je rug, let er dan op dat er geen holte is tussen je onderrug en de matras.
  • Je lattenbodem moet goed plat zijn, kwestie van de matras niet te vervormen. 
  • De slaapkamertemperatuur is best tussen 18 en 20° C, zodat je ’s nachts niet wakker wordt van de kou of badend in het zweet.
  • Verduister je slaapkamer zo goed mogelijk, want net duisternis geeft je lichaam het signaal om in slaap te vallen. 

Extra tips van onze apothekers

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dw9a96b7c0/Home/blog/Blog-Artikels/2021/blog-sleep-3.jpg

Eet gezond en evenwichtig

Ga voor volkorenproducten (brood, rijst, deegwaren…), peulvruchten (linzen, kikkererwten…) en (ongezouten) noten, en zet zo veel mogelijk groenten, fruit en vis op het menu.

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwa279bf71/Home/blog/Blog-Artikels/2021/blog-sleep-2.jpg

Let op met snelle suikers

Chocolade, koekjes, snoep… Ze doen je bloedsuikerspiegel pijlsnel stijgen, waarna een bruuske hypolykemie (te lage bloedsuikerspiegel) volgt, met een flinke inzinking erbovenop!

/on/demandware.static/-/Library-Sites-MultipharmaSharedLibrary/default/dwe7423344/Home/blog/Blog-Artikels/2022/blog-sleep-4.jpg

Beweeg, loop en wandel !

10.000 stappen per dag betekent al een flinke gezondheidswinst en houdt je fit. Neem de trap, parkeer je wagen verderop, stap een halte te vroeg af, loop een blokje om tijdens de middag...

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België