BLACK FRIDAY: -35% op de hele e-shop*! Actie geldig t.e.m. 27/11/22. Promo code : FRIDAY

Gratis levering Naar een apotheek of vanaf €55

Medicatie op het juiste moment en juiste dosis: lukt het wel?

Meer dan 50% vergeet hun geneesmiddelen of nemen een verkeerde dosis

Het is je al zeker overkomen je bent je geneesmiddelen vergeten innemen of je twijfelt of je ze nog moet nemen. Je bent lang niet de enige in dit geval: meer dan 50% van de patiënten volgen hun behandeling niet zoals voorgeschreven. Ontdek in dit artikel waarom het belangrijk is om je therapie nauwgezet te volgen, wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je dit niet doet en hoe je apotheker je hiermee kan helpen.

Wat is therapietrouw?

Geneesmiddelen werken beter als de patiënt therapietrouw is, dat wil zeggen wanneer de patiënt zich houdt aan de met de arts afgesproken behandeling (dwz de juiste geneesmiddelen op het juiste moment neemt), en deze behandeling ook voortzet zolang als afgesproken.

Therapietrouw zijn, is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer je lijdt aan een aandoening of ziekte die je niet meteen voelt (denk aan de beginstadia van suikerziekte, een licht verhoogde bloeddruk of een verhoogde cholesterol bijvoorbeeld), is het niet altijd gemakkelijk om eraan te denken je geneesmiddelen te nemen, zeker in de dagelijkse drukte wanneer je maar weinig tijd hebt en toch veel aan je hoofd. Toch is het echt noodzakelijk om eventuele complicaties te vermijden.

Meer dan 1 op 2 chronische patiënten neemt zijn behandeling niet zoals voorgeschreven1

Er wordt geschat dat 50 tot 70 % van de patiënten die chronisch geneesmiddelen moeten gebruiken, binnen een jaar zonder aanleiding de behandeling stopt. Een patiënt wordt aanzien als therapieontrouw (behandeling slecht gevolgd) wanneer hij minder dan 80% of meer dan 120% van de voorgeschreven medicatie inneemt.

De wereld gezondheidsorganisatie (WGO) gaf in 20032 reeds aan dat het verbeteren van de correcte inname van geneesmiddelen een grotere impact op de wereldgezondheid heeft dan een verbetering van de gezondheidszorg.

46% van de geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames had kunnen vermeden worden als de behandeling beter gevolgd was geweest3

Het vergeten of niet nemen van de juiste geneesmiddelen op het juiste moment kan leiden tot nadelige gevolgen voor de gezondheid van de patiënt, en in het ergste geval kan een ziekenhuisopname nodig zijn.

Volgens studies4 blijkt dat 2,4 % van alle ziekenhuisopnames en 5,6 % van de acute opnames geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames betreft. 46 % werd als potentieel vermijdbaar beoordeeld.

Bij ouderen (>65 jaar) is een gebrekkige therapietrouw verantwoordelijk voor 25% van de ziekenhuisopnames!5

Jaarlijks sterven 194 500 mensen in Europa ten gevolge van gebrekkige therapietrouw of door een verkeerde dosering van medicatie.

Je apotheker kan je helpen met jouw behandeling

De apotheker levert niet alleen de geneesmiddelen af. Hij of zij zorgt er ook voor dat je steeds een volledig overzicht hebt van alle geneesmiddelen die je neemt (je medicatieschema) en kan je ook begeleiden bij al je vragen over je geneesmiddelen en je gezondheid. Aarzel dus niet om je apotheker aan te spreken wanneer je bezorgd bent over je medicatiegebruik, of wanneer je het soms wat moeilijk hebt om therapietrouw te zijn. Je apotheker kan je helpen!

Je Multipharma-apotheker kan je een brede waaier aan oplossingen bieden om je te helpen met het innemen van de juiste medicatie op het juiste moment. Ontdek hier onze Simply Med oplossing.

1. Voorstel van resolutie: tot invoering van een actieplan om therapietrouw te bevorderen bij chronisch zieke patiënten, Belgische kamer van volksvertegenwoordigers, 17 November 2016. 2. WHO-report 2003, “Adherence to long term therapies. Evidence for action”, Geneva, Switzerland.3. Voorstel van resolutie: tot invoering van een actieplan om therapietrouw te bevorderen bij chronisch zieke patiënten, Belgische kamer van volksvertegenwoordigers, 17 November 2016 4. Hospital Admissions Related to Medication. Een prospectief, multicenter onderzoek naar geneesmiddel gerelateerde ziekenhuisopnames, Rapport final novembre 2006, Division of Pharmacoepidemiology & Pharmacotherapy, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences. 5. Pitch étude Come-On studiegebaseerd KCE