Selecteer :
Ik heb een voorschrift

Insectenbeten: nuttige tips!

insectenbeten behandelen

Van de lente tot de herfst komen insectenbeten vaak voor! Met als resultaat een onaangename huidreactie … Hoe kan je verlichting brengen voor je huid? Welke tips kan je toepassen om insectenbeten te vermijden? Wanneer kan een insectenbeet gevaarlijk zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht! 

Een insectenbeet: is dat erg?

Insectenbeten veroorzaken soms een pijnlijke huidreactie, maar zijn doorgaans ongevaarlijk. Bepaalde gevallen kunnen echter een uitzondering vormen:

  • In tropische landen kunnen muggen drager zijn van bepaalde ziektes: paludisme (malaria), dengue, gele koorts, chikungunya, zika …
  • Op het noordelijk halfrond kunnen teken de ziekte van Lyme en FSME, een vorm van encefalitis, overbrengen.
  • De steken van bepaalde vliegende insecten zoals wespen, bijen en dazen kunnen een hevige allergische reactie veroorzaken. 

Buitenactiviteiten: preventietips

Om insecten op afstand te houden, kan het alvast helpen om het volgende in acht te nemen … 

  • Draag lange, losse, lichtgekleurde en bij voorkeur effen kledij. Vermijd felle kleuren en draag geen fruitig parfum.
  • Blijf uit de buurt van of verwijder stilstaand water, want muggen zijn er dol op! Van een moerasgebied tot een bloempot waar water in staat …
  • Als je in het gras stapt, draag dan hoge, gesloten schoenen. Houd afstand van het struikgewas, waar teken zich schuilhouden.
  • Als je buiten bent geweest, controleer dan zorgvuldig je lichaam op eventuele teken.
  • Voor wie gaat wandelen of kamperen in een risicogebied voor tekenenfecalitis, bestaat er een preventief vaccin. Informeer je hierover! 

Binnen: anti-muggentips

  • Plaats vliegenramen voor ramen en ventilatieopeningen.
  • Als je naar een tropische bestemming gaat, bescherm dan je bed met een muskietennet behandeld met insecticide
  • Leg een ventilator of airconditioning aan: muggen houden niet van tocht en te koele ruimtes. 

Muggen: denk aan insectenwerende middelen

Bovenop bovenstaande tips, bestaan er ook insectenwerende middelen die je op de huid kan aanbrengen. Dit is met name belangrijk in tropische landen, waar muggen ziektes kunnen overbrengen.


1) Als je naar een risicogebied gaat, gebruik dan een insectenwerend middel op basis van DEET, een chemisch bestanddeel dat het reukorgaan van muggen verstoort.

  • Breng eerst je zonnecrème aan en kies daarbij voor een product met een hogere beschermingsfactor dan wat je gewoonlijk gebruikt aangezien DEET de werking van je zonneproduct vermindert.
  •  Breng DEET opnieuw aan na het zwemmen, nadat je een douche hebt genomen of als je hevig hebt gezweet.
  • Was je handen na gebruik en vermijd contact met de ogen, slijmvliezen, wonden, eczeemplekken of huidzones met erge zonnebrand. Let ook op met brilmonturen, bandjes van een polshorloge of synthetische stoffen … Het DEET-product kan namelijk het plastiek beschadigen. 

Zorg er overigens voor dat je de juiste keuze maakt bij de aankoop van een DEET-product. De geschikte concentratie van de werkzame DEET-stof varieert naargelang de leeftijd. Vraag raad aan je apotheker.

2)  In onze streken kan je insectenwerende middelen met essentiële oliën gebruiken. Dit soort middelen is verkrijgbaar in de vorm van sprays, rollers of ook als polsbandjes, die de geur van essentiële oliën rondom je verspreiden.


3) Binnen kan je ook een insectenwerend middel in de lucht verspreiden door middel van een spuitbus, een elektrische verdamper of een anti-muggenstekker. 

Insecten: wat kan je doen als je gestoken bent?

Je kan een kalmerende crème aanbrengen op een insectenbeet. Bij een hevige huidreactie kan je ook een crème op basis van cortisone bij de apotheek kopen om de ontsteking te kalmeren. Soms is het nodig om een antihistaminicum in te nemen. Vraag raad aan je apotheker.


> Vliegende insecten

  • Breng net na de beet een warmtebron in de buurt van de getroffen huidzone, zoals een kaars of een aansteker. De warmte doet de werking van het gif afnemen en vermindert de allergische reactie. Wees echter waakzaam voor brandwonden …
  • Zorg er bij een bijensteek voor dat je de angel verwijdert. De angel blijft meestal vastzitten in de huid en blijft zo verder gif afgeven. Haal hem eruit door met een kredietkaart over de huid te schrapen, net onder de plaats waar de angel in de huid zit. Je mag vooral niet op de gifblaas duwen. 

Als je weet dat je allergisch bent, zorg dan dat je altijd je noodset bij je hebt.


> Teken

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk uit de huid aangezien de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt het lichaam binnen de 12 tot 24 uur kan besmetten.
  • Gebruik een tekenhaak: neem de teek bij zijn kop vast en draai.
  • Gebruik vooral geen epileerpincet en verdoof de teek niet met alcohol want zo verhoog je de kans op besmetting.
  • Reinig de wonde met een desinfecterende spray.
  • Hou de tekenbeet gedurende 30 dagen nauwlettend in het oog. Als je merkt dat er zich stilaan ringvormige uitslag begint te vormen en dat die ringen groter worden of zich naar boven toe uitbreiden, raadpleeg dan je arts. Mogelijk kan je arts je dan een antibioticakuur voorschrijven. 

Betaalmethodes

Volg ons

*Uw % voordeel wordt berekend door onze Gele Prijzen te vergelijken met de aanbevolen prijzen van de leveranciers

Algemene voorwaarden                 Privacy Policy             

Aggregatie 1/2/237708 - Apotheker MCHEIK D./LEPAN A./BOERS S. - 3225299159 - APB 237708 - Buitenplas 19 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw België - BTW: BE 0866.855.346 - Openingsuren apotheek: maandag-vrijdag 09:00-12:30 en 14:00-18:00
Apotheek van wacht : https://www.apotheek.be/ Copyright © 2006-2023 | Multipharma CV - Marie Curie square 30 - 1070 Brussel België